آقای مهندس رضوان باباگلی دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش مهندسی راه و ترابری، 9 خردادماه سال 95 از رساله خود تحت عنوان «ارائه مدل پیشبینی خصوصیات شیار شدگی و مدول بر جهندگی مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانهای (SMA) نیمه گرم» در محل سالن کنفرانس دکتر عباسنیا با راهنمایی آقای دکتر زیاری دفاع نمود.
چکیده این رساله به شرح زیر میباشد:
با افزایشروزافزون بار ترافیکی و میل به حمل بار بیشتر و درنتیجهازدیاد بار وارده بر محورها و رویهآسفالتی، ضرورت طرح و اجرایلایههایآسفالتیمقاومتر در برابر خرابیهای مختلف ازجملهپدیدهشیارشدگی (بهعنوانپدیدهایرایج در خرابیلایهآسفالتی) قابلتأمل است. مخلوط آسفالتی SMA که در ایران مخلوط آسفالتی با استخوانبندیسنگدانهاینامگذاریمیشود، ازجملهمخلوطهای مقاوم در برابر خرابیهایروسازیعلیالخصوصخرابیناشی از ضعف سازهایلایهرویهمیباشد. از طرفی، اخیراًمخلوطهایآسفالتینیمهگرم (WMA) بهمنظور کاهش دمای اختلاط آسفالت و بهتبع آن کاهش مصرف انرژی و مواد مضر منتشره در کشورهای مختلف موردتوجه و تحقیق قرار گرفتهاند. باید به این نکته توجه نمود که رئولوژی و مورفولوژیقیر در قیرهایترکیبی، متفاوت با مخلوطهایآسفالتیمیباشد. بنابراینپیشبینی عملکرد این نوع افزودنیها تنها با استفاده از نتایجآزمایشاتقیر، قابلاطمینان نبوده و باید حتماً آزمایشات بر رویمخلوطهایآسفالتینیز انجام شود تا از اثرات مثبت و یامنفیافزودنیاطمینان حاصل نمود. نظر به اینکهپدیدهشیارشدگییکی از مهمترین عوامل خرابیروسازیها در ایرانمیباشد، تأثیرافزودنیهاینیمه گرم بر اینپدیده با جزییاتبیشتریموردبررسی قرار گرفت. علاوه بر خواص قیر، دانهبندی مصالح سنگینیز پارامتر مهمی در عملکرد شیارشدگیمخلوطهایآسفالتی محسوب میشود. لذا عملکرد مخلوطهای SMA حاویافزودنینیمه گرم موردبررسی قرار گرفت تا تأثیر همزمان دانهبندی و افزودنیهاینیمه گرم بر رویشیارشدگیبررسی شود.
در اینتحقیقتأثیرافزودنیهاینیمه گرم ازجمله Sasobit، Rheofalt LT-70 و افزودنینانوتکنولوژیزایکوترم بر عملکرد مخلوط آسفالتیبااستخوانبندیسنگدانهای (SMA) موردبررسی و مطالعه قرار گرفت. آزمایشات مقاومت مارشال، مقاومت کششیغیرمستقیم، مدولبرجهندگی، حساسیترطوبتی، خزش دینامیکی، خزش استاتیکی و شیارجای چرخ هامبورگ بهمنظورتحقیق در رفتار مخلوطهای SMA حاویافزودنیهای مختلف انجام شد. آزمایشاترئولوژیقیر بر مبنایآزمایشاتسوپرپیو (AASHTO M320) و آزمایشاتجدیدینظیر Multi Stress Creep Recovery (MSCR) و Linear Amplitude Sweep (LAS) بر مبنای استاندارد (AASHTO MP19) و (AASHTO T 350-14) و (AASTHO TP 101–12) انجام پذیرفت. همچنینآزمایش Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy بهمنظوربررسیگروههایعاملی موجود در قیر خالص و قیرهایحاویافزودنی انجام پذیرفت. در ادامه تحلیلآماریبهمنظوریافتنرابطهایبین پارامتر عملکردیقیر و خصوصیاتعملکردی مخلوط صورت پذیرفته است.
بر اساس نتایجآزمایشمقدماتیقیر، افزودن افزودنیساسوبیت به میزان3% میتواند درصد قابل قبولی نسبت به درصدهایدیگر آن باشد. در مقابل افزودنینانوتکنولوژیزایکوترمکمترینتأثیر را بر خصوصیاتقیر در آزمایشاتمقدماتی از خود نشان داد. نتایجآزمایش MSCR نشان میدهدقیراصلاحشده با 3% ساسوبیتدارایبیشترین مقدار درصد بازگشت و کمترین مقدار پارامتر Jnr در هر دو سطح تنش را دارد. هرچه درصد بازگشت کرنش بیشتر و پارامتر Jnr کمتر باشد، قیرتواناییبالاتری جهت مقابله با شیارشدگی را دارد. میتواندریافت که قیرهایاصلاحشده با ساسوبیت نسبت سایرافزودنیهادارای مقاوم بیشتری در برابر شیارشدگی دارند. افزودن افزودنیهاینیمه گرم سبب بهبود رفتار خستگیمخلوطهایآسفالتی در سطوح کرنش بالا و پایین در آزمایش LAS میگردد.
استفاده از افزودنیهای کاهنده ویسکوزیته در تولیدمخلوطهاینیمهگرمتأثیرقابلتوجهی بر پارامترهایمدولبرجهندگی، مقاومت کششیغیرمستقیم، حساسیترطوبتی و مقاومت در برابر بروز تغییرمکانهایبرگشتناپذیر داشتهاند. در بینافزودنیهاینیمه گرم، زایکوترم عملکرد بهتری را در آزمایشحساسیترطوبتی از خود نشان داده است، بطوریکه نسبت مقاومت کششینمونههایحاویزایکوترمبالاترین مقدار میباشد. افزایش حداکثر اندازه اسمیسنگدانههانشانمیدهد با افزایش حداکثر اندازه اسمیسنگدانهها از 9/5 به 19میلیمتر، نسبت مقاومت کششینمونهها کاهش و مقاومت شیارشدگینمونههاافزایشمییابد.
در راستایتحقیقبهمنظوریافتنمدلیبینپارامترهایعملکردیقیر و خصوصیاتعملکردی مخلوط آسفالتیبااستخوانبندیسنگدانهاینیمه گرم، مشخص گردیدبینپارامترهایعملکردی مخلوط بهعنوانمتغیر وابسته و پارامترهایعملکردیقیربهعنوانمتغیر مستقل رابطه خطی برقرار است. همچنین از نتایجآزمایشعملکردیقیرنیزمیتوان جهت پیشبینی مقاومت شیارشدگی و مدولبرجهندگی مخلوط آسفالتی استفاده نمود. واژههایکلیدی: مخلوط آسفالتیبااستخوانبندیسنگدانهای (SMA)، آسفالت نیمهگرم، رئولوژیقیر، شیارشدگی، مدولبرجهندگی، پارامتر عملکردیقیر و مخلوط آسفالتی.
رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: rezvan_babagoli [AT] civileng.iust.ac.ir
نشانی مطلب در وبگاه دانشگاه علم و صنعت ایران: http://www.iust.ac.ir/find-32.17087.45651.fa.html برگشت به اصل مطلب