دانشکده معماری و شهرسازی- اخبار
گزارش برگزاری دومین سمپوزیوم بین‌المللی آرمان‌شهر کودکان

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1402/3/22 | 
  
دومین سمپوزیوم بین‌المللی آرمان‌شهر کودکان  در تاریخ های ۱۷ و ۱۸ خرداد ماه ۱۴۰۲ در دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد.

دومین سمپوزیوم بین‌المللی آرمانشهر کودکان بعد از گذشت یک سال و نیم تلاش شبانه‌روزی و برگزاری ۱۰ نشست تخصصی، اجرای کارگاه‌های تخصصی شهر دوستدار کودک، طراحی و مشارکت کودکان محله خلیج فارس جنوبی در منطقه ۱۸ تهران، دریافت ۴۵ مقاله تخصصی در حوزه کودکان ، دریافت بیش از ۱۳۰ عکس در بخش مسابقه عکاسی با محوریت کودکان در شهر و روستا ،حمایت چاپ کتاب زمین بازی شهری از فرهیختگان این حوزه و با حضور کنش‌گران، معماران و شهرسازان، مدیران شهری و همه کسانی که دغدغه‌ی کودکان در شهر را داشتند در تاریخ ۱۸ خردادماه ۱۴۰۲ به کار خود پایان داد.
 
نشریه تخصصی و مرکز مطالعاتی پژوهشی آرمان‌شهر کودکان در راستای فعالیت‌های فرهنگی، پژوهشی و اهداف مسئولیت اجتماعی دومین سمپوزیوم بین‌المللی آرمان‌شهر کودکان را با رویکرد شهر دوستدار کودک مورخ ۱۷ و ۱۸ خردادماه ۱۴۰۲ با همکاری و مشارکت کمیته ملی اسکان بشر ملل متحد ایران، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، انجمن علمی معماری و شهرسازی ایران، شورای اسلامی شهر تهران، معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، سازمان بهزیستی کشور، انجمن صنفی طراحی و معماری تهران، انجمن مفاخر معماری ایران، معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش و معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران و دانشگاه‌ها و دانشکده‌های معتبر معماری و شهرسازی داخلی و خارجی برگزار نمود. این سمپوزیوم به ریاست جناب آقای مهندس سیدکاظم سیدمراد با سمت ریاست انجمن صنفی معماری تهران، دبیر و مدیر مسئول نشریه آرمان شهر کودکان، جناب آقای دکتر مصطفی بهزادفر، دبیرکل سمپوزیوم و عضو عیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، جناب آقای دکتر مهدی خاک‌زند، دبیر علمی سمپوزیوم، و معاونت پژوهشی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار گردید. تمامی سعی بی شائبه شورای عالی، سیاست‌گذاران و مجریان این کنفرانس بر آن بود که شرکت‌کنندگان نهایت استفاده را از تک تک دقایق ارزشمندشان ببرند. و نه تنها بهره برداری بهینه از زمان برگزاری کنفرانس ، بلکه ارتباط موثر بعد از برگزاری کنفرانس به منظور ادامه این حرکت مهم بین المللی و پیاده سازی نتایج کاربردی برگزاری کنفرانس ، از اهداف برگزاری این رویداد بوده است.  بطور کلی برنامه‌ها و محوریت اصلی این رویداد به شرح ذیل تبیین گردید:
  • شرکت فعالین بخش عمران، معماری، شهرسازی  کشور شامل دانشگاهیان، صاحب نظران، سیاستگزاران و مدیران، دانشجویان، سازمانهای ذی ربط و علاقه مند، مهندسین مشاور، پیمانکاران و متخصصان
  • سخنرانی صاحب نظران و اساتید برجسته داخلی و خارجی و برگزاری پانل های تخصصی
  • تبیین نقشه جامع راه در زمینه توسعه شهرهای دوستدار کودک
  • سخنرانی های کلیدی و نشست های علمی
  • ارائه مقالات پذیرفته شده (شفاهی و پوستر)
  • حضور و سخنرانی مقامات عالی رتبه کشوری به عنوان حامیان این گردهمایی
  • نمایشگاه تخصصی جانبی برای معرفی شرکت‌ها و کسب و کارهای مرتبط و معرفی محصولات و خدمات
  • کارگاه‌های آموزشی تخصصی
  • مسابقه عکاسی
  • دعوت رسمی از تمام مدیران عامل سازمان‌های دولتی مرتبط و بخش خصوصی
  • برگزاری میزگردهای علمی- تخصصی جهت بررسی چالش ها و فرصت های مرتبط با محورهای سمپوزیوم
  • انتخاب برترین‌های سمپوزیوم شامل برترین مقاله ، برترین پنل تخصصی، برترین شرکت کننده، برترین حامی، برترین غرفه، برترین عکس و...
  • برگزاری کنفرانس خبری و مطبوعاتی قبل از برگزاری رویداد و نمایشگاه تخصصی جهت پوشش هرچه بهتر این رویداد مهم بین المللی​​​​​
  • پنل های تخصص مجزای مرتبط با محورهای سمپوزیوم
شایان ذکر است در طول سال ۱۴۰۱ و۱۴۰۲ ده نشست با محوریت مختلف و حضور سخنرانان علمی و فعالان حوزه محیط و کودک در محل فرهنگسرای اندیشه و موسسه آموزش عالی معماری و هنر پارس، و دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار گردید. نشست نخست در تیرماه سال ۱۴۰۱ با محوریت حق شهر به کودکان و سخنرانی جناب آقای دکتر بهزادفر و جناب آقای دکتر خاک‌زند، نشست دوم با عنوان تاثیر معماری داخلی بر ذهن خلاق کودکان، با سخنرانی جناب آقای دکتر آرتور امیدآذری و محمد بهزادپور، نشست سوم با عنوان مشارکت کودکان در فرایند توسعه شهری و سخنرانی سرکارخانم مهرناز عطاران، شادناز عزیزی، و محیا واحدی کمال، نشست چهارم با موضوع کودک همسری و همراهی سرکارخانم عهدیه اسدپور، فاطمه باباخوانی، رایحه مظفریان و جناب آقای عیسی چولاندیم برگزار گردید. در حاشیه نشست چهارم، پروژه‌ای هنری از گروه یاتوکا نیز ارائه گردید. نشست پنجم با سخنرانی جناب آقای سعید رضوانی، جعفری زاده و سرکار خانم جمشیدی با عنوان اصول و راهکارهای تامین و طراحی زمین بازی کودکان با تاکید بر کودکان توانیاب، همچنین نشست ششم با محوریت کودکان و شهرهای آینده بازی کودکان و همراهی سرکارخانم دکتر نژادبهرام و سرکارخانم دکتر سیمین حناچی در محل دانشگاه معماری و هنر پارس برگزار گردید. نشست هفتم با سخنرانی سرکارخانم مرجان مرتضوی، مبدع اتاق مادر و کودک و با موضوع ضرورت اتاق مادر و کودک در مراکز خرید ارائه گردید. نشست هشتم با محوریت کودک، شهر و هویت تاریخی و سخنرانی سرکارخانم دکتر منا ولیک جزی، و سرکارخانم دکتر سمیرامیس شاه اسماعیلی همراه بود. نشست نهم با سخنرانی سرکارخانم فرزانه باقی زاده با موضوع نقش دهی به کودکان در فرایند طراحی و نشست دهم با حضور سرکارخانم دکتر سمانه تقدیر و سرکارخانم دکتر هانیه صنایعیان با عنوان کودکان و مدارس آینده در محل دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران منعقد گردید.
در روز چهارشنبه مورخ ۱۷ خرداد ماه ۱۴۰۲، کارگاه تخصصی یک روزه با محوریت شهرهای دوستدار کودک، با همکاری و مشارکت دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، انجمن معماری و شهرسازی ایران، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، کرسی سلامت اجتماعی یونسکو و کرسی معماری اسلامی یونسکو در محل آمفی تئاتر دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار گردید. در این کارگاه جناب آقای دکتر نوید سعیدی رضوانی با عنوان اصول و راهکارهای برنامه ریزی و طراحی محله دوستدار کودک، سرکارخانم دکتر الهام امینی با موضوع چالش ها و رویکذدهای شهرهای دوستدار کودک از حرف تا عمل، سرکارخانم مهندس مهرناز عطاران با محوریت مشارکت کودکان در شهرسازی، و سرکار خانم دکتر مریم فراش خیابانی با موضوع شهر و معماری کودک، با تاکید بر رویکردهای انسان گرایی به سخنرانی پرداختند.  این ورکشاپ مورد استقبال اساتید برتر فعال در حوزه‌های مرتبط با کودک، مسئولین اجرایی و دانشجویان مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری قرار گرفت.
در روز پنجشنبه مورخ ۱۸ خرداد ماه ۱۴۰۲، دومین سمپوزیوم بین المللی آرمانشهر کودکان، از ساعت ۸ صبح الی ۱۸ در محل آمفی تئاتر دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران با حضور گسترده علاقه‌مندان به حوزه کودک و آرمان شهر کودکان برگزار گردید. در این نشست، اساتید برتر بین المللی و داخلی، با ایجاد پنل‌های گوناگون، به ارائه سخنرانی، و همچنین به اشتراک گذاری متاخرترین یافته‌های علمی، دستاوردهای حوزه‌های اجرایی پرداختند. این سمپوزیوم، در هشت محور اصلی شامل ابتکارات شهر دوستدارکودکان، حفاظـت محیط‌ زیست‌کودکان، معیـارهای‌بیمارستـان‌کودکان، ورزش و بازی‌کودکان در شهر، چارچوب ملی مدرسه دوستدارکودک، مطالعات وآسیب‌های اجتماعی‌کودکان، نقش پلیس و امنیت اجتماعی‌کودکان، و حقـوق‌کودک و میـراث ملی ‌فرهنـگی، تبیین و برگزار گردید. نکته حاثز اهمیت ایجاد دریچه‌ای جدید و متفاوت از دوره نخست این سمپوزیوم است در دوره اول که در اردیبهشت ۱۴۰۰  برگزار گردید، محوریت اصلی بر مبنای مشارکت کودک در فرایند برنامه ریزی،کودک به عنوان شهروند دموکراتیک، شهر از نگاه کودک، حقوق کودک و میراث ملی فرهنگی، و ارتقا سلامت جسم و روان مادر و کودک در تردد و جابجایی شهری قرار داشت. بنابراین رویکرد و محور اصلی در دوره نخست، کودک به عنوان شهروند دموکراتیک، با قابلیت مشارکت در فرایندهای برنامه ریزی تعریف و مورد واکاوی قرار گرفت و در دومین دوره مطالعات وآسیب‌های اجتماعی‌کودکان با هدف ارائه چارچوب‌های ملی پررنگ گردید.
 

در بخش افتتاحیه دومین سمپوزیوم بین المللی آرمانشهر کودکان، با معرفی برنامه توسط مجری نشست، سخنرانی ریاست سمپوزیوم مهندس سیدکاظم سیدمراد، جناب آقای دکتر بهزادفر به عنوان دبیر کل سمپوزیوم، جناب آقای دکتر خاک‌زند دبیر علمی، جناب آقای مهندس قهاری به عنوان ریاست انجمن مفاخر معماری ایران، جناب آقای دکتر صارمی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، پروفسور گلابچی ریاست موسسه آموزش عالی معماری و هنر پارس، جناب آقای دکتر امیری مدیر کل آموزش‌های شهروندی شهرداری تهران، جناب آقای دکتر مظاهری ریاست مرکز گفت‌و‌گو و همکاری‌های فرهنگی و هنری ملل راه ابریشم همراه گردید. در بخش دوم، پروژه پاتوق بازی منطقه ۱۸ تهران رونمایی شد. در پنل نخست مهندس محمدرضا پهلوان زاده به عنوان مدیر پروژه شهر دوستدار کودک و کاندید جایزه الهام بخش ۲۰۲۱ یونیسف برای ابتکار شهر دوستدار کودک به ارائه تجارب خود پرداختند. در بخش نخست سخنرانی، سرکارخانم دکتر ناتالی زیوبک بپلر، عضو تیم باوکیند از کشور آلمان تجارب حوزه تئوری و عملی شهر دوستدار کدک را تبیین نموده و در ادامه، دکتر محمدسعید ایزدی به عنوان معاون اسبق وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری و همچنین دکتر علی محمد سعادتی، معمار و شهرساز و شهردار سابق منطقه ۱۲ و تاریخی شهر تهران به ارائه سخنرانی پرداختند. در ادامه سرکارخانم دکتر زهرا حسین نژاد، رئیس انجمن علمی هنرهای تجسمی ایران سخنرانی نموده و در پنل دوم، با حضور مهندس شافعی، و مهندس حمیدرضا ناصر نصیر در حیطه نخستین کارگاه های آموزش معماری به کودکان در ایران به بحث و گفت‌و‌گو پرداختند. پس از استراحت یک ساعته نماز و نهار، سخنرانی دکتر چوتیراس چاوانیچ، ریاست دانشگاه آسیای شرقی (EAU) در ساختمان سیوان شروع بخش دوم سمپوزیوم بود. در ادامه نگارندگان یکی از مقاله برتر به ارائه سخنرانی پرداخته و در ادامه مهندس آرش علی آبادی، طراح و معمار، به معرفی تجربه علمی و اجرایی مدرسه جدگال پرداختند. همچنین سومین سخنران بین المللی سمپوزیوم، دکتر تولین سنر، استاد دانشگاه آنکارا، دانشکده علوم تربیتی ترکیه به بیان تجارب تئوری و عملی خود پرداخته و در ادامه دکتر حسین رضا سلطانی به عنوان مدیرعامل بازی سازان، عضو کمیته تخصصی توسعه کسب و کار کمیسیون ملی یونسکو در ازاران و همچنین مشاور کسب و کار کودک و صنعت تفریحات از تجارب عملی خود در این حوزه برای حضارین سخنرانی نمودند. پس از سخنرانی دکتر فاطمه پیغمری، عضو هیات علمی گروه آناتومی دانشکده پزشکی علی ابن ابیطالب دانشگاه آزاد اسلامی یزد و سخنرانی پیرامون شهر آرمانی کودک، پنل یونسکو با حضور دکتر سعیدی رضوانی، دکتر محمد درویش و دکتر محمدعلی محمدی با محوریت سلامت اجتماعی کودکان منعقد گردید. همچنین دکتر آرین قاسمی، در حوزه حقوق کودک سخنرانی نمودند. پس از استراحتی کوتاه، در پنلی، از کتاب طراحی زمین‌های بازی برای کودکان رونمایی گردید. همچنین در بخش اختتامیه، خانم دکتر الهام امینی، عضو اصلی عیات مدیره دوره نهم سازمان نظام مهندسی استان تهران و عضو هیات مدیره جامعه مهندسان شهرساز ایران سخنرانی نموده و در انتها با اعلام بیانیه هیات داوران مسابقه عکاسی، نفرات اول تا سوم در بخش مسابقه عکاسی و مقالات علمی معرفی و جوایز به عمراه لوح تقدیر و تشکر ارائه گردید.
دومین سمپوزیوم بین المللی آرمان شهر کودکان با حوزه های نفوذ متنوعی در زمینه های تئوری، اجرایی و عملیاتی با مشارکت فعالان این حوزه در طی سلسله نشست‌ها، و کارگاه های متنوعی برگزار گردید. در این راستا برگزارکنندگان این سمپوزیوم پیگیری مطالبات ذیل را خواستار می‌شوند:
  • ارزش دهی به کودکان در طراحی انواع محیط ها و توجه به حقوق کودکان
  • امنیت و ایمنی کودکان در ابعاد شهری و محیطی
  • برنامه ریزی مبتنی بر نیازسنجی کودکان
  • مشارکت در برنامه ریزی و طراحی مشارکتی
  • قلمرویابی و قلمروپایی کودکان در محیط شهری
  • تطبیق دهی شرایط اجتماعی، فرهنگی با نیازهای کودکان
  • شناخت عوامل موثر آسیب زایی روحی و روانی کودک در شهر و محیط
  • تسهیلات، فعالیت ها و خدمات مبتنی بر ادراک کودک از محیط

 


 
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده معماری و شهرسازی:
http://www.iust.ac.ir/find-27.7952.73644.fa.html
برگشت به اصل مطلب