حضور رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) در دانشگاه علم و صنعت ایران

دکتر سید احمد فاضلزاده حقیقی (رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC))، ششم آبانماه ۱۴۰۲ در نشست با دانشگاهیان علم و صنعت ایران در مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) شرکت و با موضوع «شاخصهای اثرگذاری بروندادهای پژوهشی و فناورانه در نظامهای توسعه اجتماعی و رتبهبندی بینالمللی» سخنرانی کرد.
در این نشست ابتدا دکتر انبیاء (رئیس دانشگاه)، ضمن خوشامدگویی به دکتر فاضلزاده و معاونان وی، این نشست را بسیار مهم توصیف و از قبول دعوت دانشگاه توسط رئیس ISC، قدردانی کرد.
رئیس دانشگاه با معرفی روند پیدایش و تکامل دانشگاه علم و صنعت ایران گفت: موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام از ابتدا وظیفه رتبهبندی دانشگاههای کشورهای اسلامی را بر عهده داشته و ما باید شاخصها و سنجهها را بدانیم تا در رتبهبندی جایگاه خود را حفظ و یا ارتقا دهیم.
دکتر انبیاء با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تحت عنوان سیاست ایجاد و ارتقای سکوهای علمی، پژوهشی، فناوری و نوآوری و ابلاغ آن، گفت: معنی این مصوبه این است که پژوهش از این پس باید نیازمحور باشد و اگر دانشگاهها باید بیشتر و بهتر کار کنند، باید سامانههای موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام که ماموریت یکپارچهسازی ایدهها و نیازها را بر عهده دارد، را هم بشناسند.
رئیس دانشگاه در ادامه به تبیین تعدادی از دستاوردهای اخیر دانشگاه از منظر نظامهای رتبهبندی ملی و بینالمللی پرداخت و اظهار داشت: دانشگاه علم و صنعت ایران در نظام ISC در سال ۱۴۰۰، رتبه دوم کشور شناخته شد که در دو شاخص پژوهش و اثرگذاری اجتماعی در زیرساخت، حایز رتبه اول بود. همچنین رتبه این دانشگاه در تایمز جهانی، از رتبه ۸۰۰-۶۰۰ در سال ۲۰۲۲ به ۵۰۰-۴۰۱ در سال ۲۰۲۴ ارتقا یافته و در تایمز آسیایی رتبه دوم کشور شناخته شده که در سه شاخص آن هم، اول در کشور بوده است. در نظام QS نیز در سال ۲۰۲۴ به رتبه ۵۴۰-۵۳۰ دست یافتهایم که رشد خوبی نسبت به سالهای ماقبل داشته است.

وی در پایان اشاره داشت: علاوه بر کسب رتبههای فوق در نظامهای ارزشیابی بینالمللی، دانشگاه علم و صنعت ایران در ارزشیابی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رتبه اول در حوزه ارتباط با صنعت و جامعه را کسب نموده است.
در ادامه این نشست، دکتر فاضلزاده حقیقی (رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام) ضمن ابراز خرسندی از حضور در دانشگاه علم و صنعت ایران و با اشاره به زیرساختهای صنعتی بیبدیل این دانشگاه، سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: مقام معظم رهبری مستمرا دو موضوع را تذکر میدهند، یکی مرجعیت علمی که مستلزم حضور در عرصههای بینالمللی است و دیگری لزوم کاربردی کردن تحقیقات.
رئیس ISC، با بیان این مطلب که موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام در سال ۱۳۷۰ بنیانگذاری شد و به لحاظ پیشینه فعالیت، اکنون سومین پایگاه استنادی جهان، پس از ISI و اسکوپوس است گفت: این افتخار بزرگی برای کشور است که سازمانهای بینالمللی، بخشی از اختیارات خود را به ISC تفویض کردهاند.
دکتر فاضلزاده حقیقی درباره جایگاه کشورمان در تولیدات علمی گفت: ایران در ISI رتبه ۱۷ و در اسکوپوس، رتبه ۱۵ را دارد. همچنین در سال گذشته، ۹.۵ میلیون استناد در کل کشور داشتهایم که نشان میدهد کیفیت تحقیقات در کشور خوب است و اگر در سطوحی نمیتوانیم حرکت کنیم، از ضعف زیرساخت است. وی افزود: در سال گذشته در کل کشور، ۸۴۱ محقق پر استناد یک درصد جهان را داشتهایم که امسال به حدود هزار نفر رسیده و رشد خوبی است.
رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، با توضیح انواع چهارگانه رتبهبندیهای این موسسه، جایگاه دانشگاه علم و صنعت ایران در ارزیابی ملی سال گذشته ISC را رتبه دوم دانشگاههای صنعتی و رتبه ششم در بین ۱۱۰ دانشگاه ارزیابی شده اظهار کرد. وی همچنین اعلام کرد: سرانه مقالات اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران، ۳/۴ است که بالاترین سرانه در بین دانشگاههای صنعتی بالای چهل سال کشور است و ضریب تاثیر حدود ۳ را دارد.

بنابر گزارش دکتر فاضلزاده حقیقی، دانشگاه علم و صنعت ایران در کیفیت و تعداد نشریات بینالمللی، جزو دانشگاههای پیشرو است.
رئیس ISC، در ادامه به معرفی «سامانه نظام ایدهها و نیازها (نان)» برای شناسایی و رفع نیازهای واقعی کشور؛ «درگاه آشنایی با نخبگان و آیندهسازان (دانا)» به عنوان شبکه علمی- اجتماعی دانشگاههای اسلامی؛ «گروه سرآمدان علمی، فناوری و دیپلماسی علمی» به عنوان بانک اطلاعاتی محققان برتر کشور پرداخت و سپس به سوالات مطرح شده توسط اعضای هیات علمی حاضر در جلسه پاسخ داد. وی همچنین آمادگی موسسه برای برگزاری کارگاههای آموزشی به درخواست دانشگاهها را اعلام کرد.
گفتنی است دکتر سید احمد فاضلزاده حقیقی (رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام) و هیات همراه، پیش از نشست با اعضای هیات علمی دانشگاه، در جلسهای با حضور رئیس و هیات رئیسه دانشگاه، مدیران حوزه معاونت پژوهشی، مدیران مجلات دانشگاه و مدیر دفتر بینالملل دانشگاه علم و صنعت ایران، در سالن جلسات ساختمان ریاست شرکت و با هیات رئیسه و مدیران مربوطه گفتگو داشتند.
|