خانم فاطمه نعمتی دانشجوی دکتری شیمی، در تاریخ 10/02/98 از رساله دکتری خود تحت عنوان" استفاده از نانو ساختارهای کربنی اصلاح شده جهت طراحی و ساخت حسگرهای فلورسانس برای اندازه گیری آلاینده های زیست محیطی و مولکولهای زیستی" با راهنمایی آقای دکتر روح اله زارع دورابی دفاع خواهدکرد.
استاد راهنمای اول: دکتر روح اله زارع دورابی استاد راهنمای دوم: دکتر مرتضی حسینی هیات داوران: دکتر آزاده تجردی، دکتر افسانه ملاحسینی، دکتر نادر شکوفی، دکتر شهره روحانی. این جلسه ساعت 13:00 روز سه شنبه در اتاق 130 دانشکده مهندسی شیمی برگزار خواهد شد.
چکیده : بر خلاف نقاط کوانتومی رایج، که با نوعی محتویات عناصر فلزی سنگین مانند کادمیم یا سرب اند و تولید نگرانی برای کاربرد در نمونه های غذایی یا حتی در شرایط آزمایشگاهی می کنند، نقاط کوانتومی مبتنی بر کربن به عنوان جایگزین غیر سمی در توسعه حسگرهای فلورسانس برای دنبال کردن مقاصد مختلف مناسب ترند. در این رساله سه نوع از نقاط کوانتومی کربنی دوپ شده سنتز شدند. در اولین مرحله نقاط کوانتومی کربنی دوپ شده با گوگرد با روش تابش دهی ریز موج سنتز و مشخصه یابی شد. سپس به عنوان حسگر فلورسانس برای اندازه گیری کافئین استفاده شد. در دومین مرحله، بعد از سنتز نقاط کوانتومی کربنی دوپ شده با نیتروژن و گوگرد، از آن برای اندازه گیری آفت کش اتیون استفاده گردید. در سومین مرحله،نقاط کوانتومی با اسید آمینه آرژنین توسط روش هیدروترمال سنتز و در اندازه گیری ویتامینB بکار رفت. بازده کوانتومی برای هر یک از نقاط کوانتومی کربنی دوپ شده به طور جداگانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که دوپه کردن نقاط کوانتومی، افزایش شدت فلورسانس و بازده کوانتومی را در پی دارد. از نقاط کوانتومی سنتز شده به عنوان حسگر فلورسانس با به کارگیری واسطه های متنوع برای اندازه گیری گونه های شیمیایی ذکر شده استفاده گردید. به منظور تحلیل فرآیند حسگری و تاثیر متغیرهای مختلف از روش های یک متغیر در زمان و نیز آزمونهای طراحی شده به روش طرح مرکب مرکزی- سطح پاسخ استفاده شد. تحت شرایط بهینه آزمایشی، ارتباط خطی بین نشر فلورسانس و غلظت خاموش کننده بررسی و همچنین مکانسیم فرایندهای بکار رفته در اندازه گیری گونه های شیمیایی توسط روشهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی قابلیت استفاده از پروب های طراحی شده در نمونههای مواد غذایی از جمله بخشهای دیگر این مطالعه بود. نتایج نشان میدهند که پروب های طراحی شده میتوانند کاندید امیدبخشی برای تشخیص سریع و انتخابی آنالیت های ذکر شده در نمونه های غذایی باشند. به کار گیری این پروب های طراحی شده گزینش پذیر و ویژه با حساسیت بالا منجر به اندازهگیری اتیون در گسترهی خطی وسیع 2/19 – 2/961 میکروگرم بر لیتر و حد تشخیص 8میکروگرم بر لیتر، ویتامینB در گستره خطی 8-1/0 میکرو مولار با حد تشخیص پایین 53 نانو مولار و اندازه گیری کافئین 70-2/0 میکرو مولار با حد تشخیص 05/0 میکرو مولار گردید. در مرحله بعد نقاط کوانتومی نقره سولفید و کربن نیترید گرافیتی سنتز و بعد از مشخصه یابی توسط روشهای مختلف، جهت اندازه گیری یون سریم با روش نسبت سنجی فلورسانس استفاده شدند. سریم که یک لانتانید است با متجمع کردن نقاط کوانتومی نقره به کار گرفته شده، باعث تغییر خواص نوری آن گردید. با استفاده از تصاویر گرفته شده توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری مکانیسم اندازه گیری تایید شد.محدوده خطی و حد تشخیص روش به ترتیب32-5/0 میکرو مولار و 64 نانو مولار بدست آمد. این روش برای اندازهگیری سریم در نمونههای آب بکار رفت.
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده شیمی: http://www.iust.ac.ir/find-20.6998.56269.fa.html برگشت به اصل مطلب