علی نمازیان، فاطمه قارونی،
دوره 4، شماره 4 - ( 10-1391 )
چکیده
دکتر سید باقر حسینی، آقای بهمن بابایی، آقای محسن پورحمزه،
دوره 6، شماره 8 - ( 2-1393 )
چکیده
همواره نحوه برقراری ارتباط بین دانش آموز و مدرسه به عنوان خانه دوم، یکی از عوامل تاثیرگزار بر میزان علاقه و در پی آن یادگیری مباحث درسی توسط دانش آموز بوده است. همانطور که اگر دانش آموز رغبتی به ماندن در مدرسه و کلاس درس خود نداشته باشد با کاهش روند یادگیری وی روبرو هستیم، رضایتمندی او از مدرسه نیز می تواند سبب افزایش میزان یادگیری مطالب درسی شود. هدف از این پژوهش یافتن راهکارهایی است تا بتوان موانع یادگیری حاصل از طراحی نامناسب کلاس های درسی را از بین برد و کلاس ها را با توجه به نیازهای روحی و فطری دانش آموزان طراحی کرد ، بدین ترتیب می توان رضایتمندی دانش آموزان از کلاس درس را افزایش داد. این تغییرات در مدارس ابتدایی بیشتر مورد نیاز است چرا که در این مقطع سنی کودکان بیشتر متاثر از محیط پیرامون خود قرار می گیرند . بدین منظور این پژوهش پنج عامل تاثیرگذار را که برای کودکان بیشتر قابل لمس است بررسی می کندکه شامل فرم و پلان، چیدمان، طبیعت و جداره ها، رنگ و نور می باشد. بدین ترتیب این مقاله از دو بخش اصلی تشکیل شده است، دربخش اول به مطالعه کتابخانه ای عوامل ذکر شده پرداختیم و در بخش دوم از کودکان مقطع چهارم دبستان 120 نقاشی گرفته شد و با مقایسه آن ها میزان و نوع علاقه مندی ایشان از پنج عامل گفته شده بدست آمد. چنان که اکثریت کودکان فرم های مستطیل شکل، چیدمان به شکل گروه های کوچک، بهره گیری از گلدان و عناصر طبیعت، رنگ آبی روشن برای دیوار ها و استفاده از نیمکت های با تنوع رنگی و بهره گیری از نور طبیعی روز را ترجیح دادند.
دکتر ساناز لیتکوهی، مهندس مهسا مجنهدی،
دوره 6، شماره 8 - ( 2-1393 )
چکیده
امروزه دستیابی به توسعهپایدار از مهمترین دغدغههای جوامع است چراکه موجب تأمین نیازهای اساسی، بهبود سطح زندگی و حفظ بهتر اکوسیستم میباشد. از آنجاییکه شهرها مهمترین عوامل ناپایداری هستند، دستیابی به توسعه پایدار شهری از مهمترین اولویتها در رسیدن توسعه پایدار است. در این راستا دانشمندان بر توسعه گردشگری پایدار (فرهنگی) به عنوان رکن اصلی توسعهپایدار شهری تأکید مینمایند که میتوان با برنامهریزی اصولی و شناسایی پتانسیلهای آن، موجبات توسعه مناطق شهری را فراهم آورد. شهر خوی به به علت موقعیت استراتژیک و بهرهمندی از منابع گسترده گردشگری، دارای قابلیت بالایی در دستیابی به توسعهپایدار از طریق گردشگری است. تحقیق حاضر در راستای شناخت بیشتر این قابلیتها صورت پذیرفته است. در این پژوهش که از نوع توصیفی-تحلیلی است؛ جمعآوری دادهها مبتنی بر بررسیهای اسنادی-کتابخانهای و مطالعات میدانی انجام شده است. یافتهها توسط ابزارSOWT طبقهبندی و سپس از طریق پرسشنامه و با بهکارگیری مقایسه زوجی بر پایه روشAHP به وزندهی و اولویتبندی عوامل پرداخته و درنهایت راهبردهایی برای توسعه گردشگری فرهنگی شهر خوی معرفی شده است. نتایج نشان میدهد که تبلیغات درباره عناصر ارزشمند تاریخی و از بین بردن ذهنیت بد درباره کشور با تاکید بر فرهنگ غنی منطقه، مهمترین راهبردها در توسعه گردشگری فرهنگی و توسعه پایدار شهر خوی میباشد
دکتر مازیار آصفی، مهندس الناز ایمانی،
دوره 6، شماره 8 - ( 2-1393 )
چکیده
خلاقیت جهت رهیافت به تعالی در عین تکامل در معماری معاصر با کاربرد عوامل مؤثر بر ایجاد تعامل بین ارزش ها و سنت های پایدار و اصیل منطقه و نواندیشی جهانی، از دغدغه های جوامعی همانند ایران است که با گنجینه غنی هنر و فرهنگ ضعفهای متعددی در پاسخگویی به نیازهای جدید دارند. هدف نهایی تحقیق شناخت اهم عوامل و شاخص هایی است که بیشترین کمک را در تجلی گوهر هویت در جان مایه معماری معاصر می نمایند.کسب دانش عینی از طریق بررسی نمونه های موفق متناسب شرط لازم رفع چالش های معماری معاصر در جوامع مورد بررسی است. از اینرو نمونه های موردی از پروژه های برگزیده جایزه معماری آقاخان انتخاب شده اند که بر روی شناخت ارزش ها و سنت های اصیل و بومی از جمله اسلامی و راهکردهای معماری نوین در توسعه متمرکزند. در تحقیق حاضر، به علت گستردگی منابع مورد تحلیل، از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است. پس از شناخت عوامل اصلی به صورت پیمایشی، نمونه های موردی جهت شناخت شاخص های مؤثر، تحلیل و الویت بندی کارآیی عوامل و شاخص های حاصل از تحلیل های کیفی به صورت کمی و با تحلیل سلسله مراتبی توسط پرسشنامه های هدفمند بررسی شده است. بر اساس نتایج تحقیق، نیازها و فرصت های جدید موجود در یک جامعه را هرگز نباید جدا، بلکه باید در تعامل با ارزش های پایدار سنتی، فرهنگی، بومی و معنوی آن جامعه در نظر گرفت. در این راه عوامل با الویت های مختلفی مؤثرند. شناخت عمیق و انتخاب آگاهانه آنها با توجه به مواردی همچون مسئله طراحی، شرایط جامعه و ارزش های پایدار آن، پرورش اندیشه معماران و ایجاد جنبش های فرهنگی در میان مردم، لازمه رفع عطش هویتی و بازگرداندن معماری پویا با جهتی متعالی در جوامع مورد بحث است تا هم مبتنی بر سنت باشد و هم همگام با زمان.
دکتر غلامحسین معماریان، مهندس سیروان عظیمی،
دوره 6، شماره 8 - ( 2-1393 )
چکیده
چکیده
در تداوم سیر زندگی و پیدایش نیازهای نوین، آدمی ناگزیر به طراحی و ساختن است و سرآغاز هر خط بر مبنای دانستهها و نیازها شکل میگیرد. این مهم یکی از عوامل موفقیت و مقبولیت هر طرح است. و از سوی دیگر، در تجزیه و تحلیل لایههای مختلف تمدن و تاریخ هر سرزمین، معماری جایگاه خاصی دارد. عاملی که افکار، سلایق، درونمایه و مبانی نظری سازندگان را از سویی و قدرت و تکنولوژی ساخت آنان را از سویی دیگر به هم مرتبط میسازد. اما اهمیت مضاعف این شناخت در دستیابی به الگوهای پویا و رازهای موفقیت این معماری در جهت احیای آنان است. عواملی که میتوانند در عصر نوین نیز، بخشی از راه حل مسائل معماری باشند. معماری در سرزمین کهن اورامان، اگرچه تاکنون، در ساختار کالبدی خود کم و بیش مورد بررسی بعضی از پژوهشگران قرار گرفته است. اما در بسیاری از زمینهها، سربه مهر و ناشناخته، باقی مانده و نمیتوان گفت که توانسته است در واکاوی ریشههای آن به ویژه در شکل گیری کالبدی و معنایی، نقشی آفریده باشد. لذا پژوهش پیشرو، با شناسای و برداشت انواع سکونتگاهها و مطالعه سیر تکامل آنها و مصاحبه با اهالی کهنسال این منطقه، تلاشی است در راستای شناسای و نقد سیر گسترش فرهنگ و فیزیک معماری بومی منطقه اورامان، تا چگونگی پیدایش و رشد شاخصههای کمی و کیفی خانه، به تناسب متغیرهای جغرافیا، اقلیم و شیوه زیست مردم استخراج شود. لذا روش تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده و از منظر زمان، تحقیقی تاریخی محسوب میشود و سرانجام براساس نتایج حاصله به ترتیب بندی و تشریح ساختار سکونتگاههای راست گوشه، با شروع از زیر سایه درختان تا خانههای چند لایه و پیچیده بر پایه زمان و افزایش دخل و تصرف آدمی پرداخته میشود.