11 نتیجه برای زمانبندی
، ،
جلد 20، شماره 2 - ( 6-1388 )
چکیده
مسأله زمانبندی گروهی در سیستم تولید سلولی شامل دو مرحله زمانبندی است. ابتدا در مرحله اول، توالی قطعات هر خانواده- قطعه مشخص شده و سپس در مرحله دوم، توالی خانواده- قطعات تعیین میشود. در این مقاله، مسأله زمانبندی گروهی با ساختار جریان کارگاهی با هدف کمینهسازی بیشترین زمان تکمیل کارها بررسی شده است. در مسائل زمانبندی گروهی سنتی، زمان پردازش کارها مقادیری ثابت و مستقل از توالی کارها فرض شدهاند. این فرض در اکثر مواقع مناسب نیست، زیرا با تکرار انجام کار، توانایی و مهارت کارگر افزایش یافته و در نتیجه زمان پردازش کارها کاهش مییابد. این پدیده با نام اثر یادگیری شناخته میشود. در این مقاله، از یک مدل یادگیری موقعیتگرا در سیستم تولید سلولی استفاده شده است که در آن زمان پردازش هر قطعهی خانواده- قطعه وابسته به توالی ورود آن قطعه است. مسأله زمانبندی گروهی با در نظر گرفتن اثر یادگیری موقعیتگرا و فرض زمان آمادهسازی وابسته به توالی خانواده- قطعات مدلسازی شده است. دو الگوریتم ژنتیک مختلف و یک روش ابتکاری جهت حل این مسأله توسعه داده شده و توسط مسائل آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. نتایج عددی حاصل از ارزیابی روشهای حل پیشنهادی، نشاندهنده آن است که الگوریتم ژنتیک دوم از لحاظ کیفیت جواب، از سایر روشهای پیشنهادی بهتر است.
، ،
جلد 21، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده
تحقیق حاضر، علاوه بر پارامترهای پویایی و انعطافپذیری، چندمعیاره بودن تابع هدف را نیز درنظر میگیرد. مسائل زمانبندی ماهیتاً مسائل پویای بوده و لحاظ نمودن انواع انعطافپذیریها در این قبیل مسائل، منجر به رفع مشکلات گلوگاهی، افزایش تولید، بهبود عملکرد سیستم و ایجاد مزیت رقابتی میشود. از سویی دیگر برای دستیابی به اهداف سازگار با فلسفه تولید بموقع و اهداف مدیریتی زنجیره تامین، اهداف زمانبندی در این مسأله حداکثر زمان تکمیل، متوسط زمان گردش کاری و متوسط دیرکرد قطعات درنظر گرفته شد. این اهداف بمنظور استفاده بهینه از منابع، کمینه کردن موجودی در گردش و تعهد بالا در مقابل مشتریان انتخاب شده و کنترل همزمان آنها منجر به بهبود عملکرد سیستم میشود. هدف از حل مسأله، یافتن بهترین مجموع وزنی است. پس از مدلسازی مسأله، الگوریتم ژنتیک پیشنهادی با کروموزومهای دوبعدی پویا، برای حل آن ارائه شد. پارامترهای کنترلی الگوریتم ژنتیک توسعهیافته، به طور دینامیک در طول اجرای الگوریتم و فرآیند بهینهسازی تغییر میکند که این عامل منجر به کاهش احتمال همگرایی زودرس میشود. نتایج حاصل و مقایسه آن با یک روش فرا ابتکاری، نشاندهنده بهبود بمیزان 4.90% ، 5.33% و 4.60% در میانگین جوابهای به دست آمده، به ترتیب برای سه سطح انعطاف پذیری جزئی، متوسط و کامل است.
، ،
جلد 21، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده
در این مقاله مرور کاملی در زمینه تحقیقات انجام شده در باره زمانبندی کارگاه گردش کاری چندهدفه ارائه شده است . مقالات مرتبط با این مسأله از سال 1986 تا سا ل 2010 میلادی مورد مطالعه قرار گرفته و سپس گزارش تحلیلی ارائه شده است. مقالات بر اساس انواع توابع هدف، فرضیات ساختاری مربوط به کارگاهها و نوع روشهای حل طبقهبندی شده اند. این مقاله میتواند به عنوان مرجعی مناسب برای پژوهشگران در حوزه زمانبندی، به ویژه مسائل زمانبندی کارگاه گردش کاری به حساب آید .
کامران شهانقی، ، میلاد محمدی دارانی، ، محمد مشرف جوادی، ،
جلد 22، شماره 4 - ( 12-1390 )
چکیده
استفاده از مدلهای ریاضی و رویکرد تحقیق در عملیات در برنامهریزی و زمانبندی مسابقات ورزشی با توجه به گسترش رشتهها و افزایش محدودیتها و پیچیدگیهای مسابقات، افزایش چشمگیری یافته است. لیگهای حرفهای فوتبال نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در این مقاله مسئله زمانبندی لیگ برتر فوتبال ایران با توجه به معیارهای وقفه و اثر انتقال به جلو مورد بررسی قرار میگیرد. علاوه بر این، یک معیار جدید تحت عنوان «وقفه برای تیمهای مطرح» معرفی شده است که تا کنون در مسئله زمانبندی ورزشی در نظر گرفته نشده است. برنامهی زمانبندی طی سه مرحله که در هر مرحله اهداف متفاوتی دنبال میشود، بدست میآید. در این مراحل سهگانه از روشیهایی مبتنی بر تئوری گراف و الگوریتم تبرید شبیهسازی شده استفاده شده است. در نهایت جوابهای بدست آمده از الگوریتم با وضع موجود و همینطور با جوابهای موجود در ادبیات موضوع مقایسه شدهاند که کارایی خوب الگوریتم حل را نشان میدهد.
، ، ، ،
جلد 23، شماره 2 - ( 6-1391 )
چکیده
در این مقاله، یک مدل ریاضی چندهدفه جدیدی برای زمانبندی تولید در محیط کارگاه باز ارایه میشود. اهداف مدل پیشنهادی شامل حداقل نمودن حداکثر زمان تکمیل کارها، مجموع زمان دیرکرد و زودکرد کارها و مجموع هزینه راهاندازی کارها است. مسأله مورد نظر با توجه به ماهیت پیچیده آن در زمره مسایل NP-hard قرار می گیرد، بنابراین یک الگوریتم فراابتکاری چندهدفه بر مبنای روش جستجوی پراکنده برای حل آن ارایه می شود و مسایل متنوعی با ابعاد مختلف مورد حل قرار میگیرد. در نهایت برای اثبات کارایی روش پیشنهادی، نتایج حاصل از آن با جوابهای تولید شده توسط یک روش تکاملی چندهدفه معروف به NSGA-II مقایسه میشوند. نتایج مربوطه نشان دهنده کارایی روش پیشنهادی در تولید جوابهای با کیفیت، متنوع و دارای پراکندگی بالا است
محمد فتحیان، عیسی نخعی، مهدی حیدری، هیوا فاروغی،
جلد 24، شماره 3 - ( 9-1392 )
چکیده
در این مقاله، مسأله زمانبندی و توالی حرکات ربات در سلولهای تولیدی رباتیک دو و سه ماشینه مدنظر قرار گرفته است. ماشینهای موجود در این سلولها از نوع کنترل عددی (CNC) بوده و به دلیل دارا بودن خاصیت انعطافپذیری، توانایی انجام همه عملیات مورد نیاز برای تولید قطعات را دارا هستند. همچنین فرض می شود قطعات مشابهی در این سلولهای تولیدی، تولید شوند. در اکثر تحقیقات قبلی انجام شده در این حوزه، استقرار تولید جریانی در سیستم تولیدی در نظر گرفته شده است. در این تحقیق، بر خلاف مطالعات قبلی این فرض نادیده گرفته شده و بر این اساس، سیکل حرکتی جدیدی برای توالی حرکات ربات در سلول تولیدی پیشنهاد شده است. بعلاوه، جانمایی ماشینها در سیکل پیشنهادی با مطالعات قبلی متفاوت بوده و حرکت ربات نیز به صورت چرخشی در نظر گرفته می شود. زمان سیکل در سیکلهای پیشنهادی سلولهای دو و سه ماشینه محاسبه شده و ثابت شده است که زمان این سیکلها در مقایسه با زمان سیکل سایر سیاستهای حرکتی شدنی موجود در سلولهای رباتیک دو و سه ماشینه کمتر است که این منجر به افزایش نرخ خروجی در سلولهای تولیدی رباتیک خواهد شد.
مهدی بیجاری، سهراب هاشمی نژاد،
جلد 25، شماره 1 - ( 3-1393 )
چکیده
در صنعت فولاد که حجم عظیمی از ثروت، نیروی کار و انرژی مورد استفاده است،کوچکترین بهبود در برنامهریزی میتواند اثرات چشمگیری در کاهش هزینهها، کاهش مصرف انرژی، کاهش زمان تولید و زمان تحویل و افزایش رضایت مشتریان داشته باشد. در این تحقیق یک مدل برنامهریزی ریاضی MIP جهت زمانبندی سفارشات بر روی ماشینها در ناحیه نورد سرد ارائه شده است. برای شرایطی که حجم متغیرهای مسئله بسیار زیاد است و رایانه قادر به دادن جواب بهینه در زمان قابل قبول نیست، پس از بدست آمدن جواب اولیه حاصل از مدل، یکسری محدودیت به مدل اضافه شده و مدل مجدداً اجرا میشود. دادههای واقعی ناحیه نورد سرد مجتمع فولاد مبارکه توسط این مدل در دو مرحله، بدون محدودیت صفر و یک و با محدودیت صفر و یک در برخی نقاط و اضافه کردن محدودیتهای دیگر، با استفاده از نرم افزار GAMS حل شده و خروجی مورد نظر، یعنی میزان تولید هر محصول روی هر ماشین به تفکیک روز در افق زمانی سه ماهه بدست آمده است. در انتها با مقایسه مقادیر تولید شده واقعی با برنامه خروجی حاصل شده از مدل، کاهش قابل توجهی در حجم سفارشات به تأخیر افتاده و ظرفیت استفاده نشده ماشینها نشان داده میشود.
احمد نورنگ، حمزه دانش پایه، حسینعلی حسن پور،
جلد 26، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
این مقاله، مساله زمانبندی پروژه تحت محدودیت منابع (RCPSP) را در بخشی از پروژه پارس جنوبی در دنیای واقعی برسی میکند. با توجه به اینکه در پروژههای احداث در دنیای واقعی و ویژه بودن آنها، اکثر فعالیتها جدید بوده و با عدم قطعیت در زمان انجام این فعالیتها مواجه هستیم که منجر به تغییرات زیادی در زمان اتمام پروژه میشوند در این تحقیق برای نمایش عدم قطعیت مدت فعالیتها، از اعداد فازی استفاده شده است. به دلیل NP-hard بودن مساله RCPS، یک روش بهینهسازی ترکیبی بر مبنای الگوریتم شبیهسازی تبرید و الگوریتم ژنتیک برای حل مساله زمانبندی پروژه تحت محدودیت منابع در شرایط عدم قطعیت زمان فعالیتها ارائه میشود برنامه تولید زمانبندی بهکار رفته در الگوریتم ترکیبی پیشنهادی، روش تولید زمانبندی موازی فازی میباشد. الگوریتم پیشنهادی، حداقل زمان تکمیل پروژه را با در نظر گرفتن محدودیت منابع تجدیدپذیر و محدودیت روابط پیشنیازی فعالیتها تولید میکند و این قابلیت را دارد که دقیقا با اعداد فازی اجرا شده و جزئیات پروژه شامل زمان شروع، زمان پایان فعالیتها و زمان تکمیل پروژه را بهصورت اعداد فازی ارائه کند. در نهایت اعتبارسنجی الگوریتم مورد سنجش قرار خواهد گرفت و نشان میدهیم الگوریتم پیشنهادی، الگوریتمی کارا بوده و بسادگی قابل استفاده توسط مدیران و برنامهریزان پروژه در پروژههای واقعی میباشد.
فاطمه صبوحی، مهدی حیدری، علی بزرگی امیری،
جلد 28، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده
در طی دو دههی اخیر، وقوع بلایای طبیعی سبب مرگ بسیاری از انسانها و ایجاد خسارتهای قابل توجه گردیده است که با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن اغلب فجایع، لزوم اتخاذ تصمیمات سریع و مناسب امری ضروری است. یکی از مهمترین عملیات امدادی در فاز پاسخ به فاجعه، تخلیهی افراد سالم از مناطق آسیب دیده به پناهگاهها است. هدف از این مقاله ارائهی یک مدل برنامه ریزی ریاضی جدید برای تعیین همزمان مسیر و زمان حرکت وسایل امدادی با در نظر گرفتن امکان تراکنش بین پناهگاهها است که انبارهای چندگانه و محدودیت پنجره زمانی برای زمان رسیدن وسایل امدادی به مناطق آسیب دیده و پناهگاهها در نظر گرفته شده است. برای نشان دادن کارایی مدل پیشنهادی، مدل بر روی یک مثال تصادفی اجرا و تحلیل حساسیتهای مختلف روی پارامترهای مهم انجام گردیده است. نتایج نشان می-دهند که تراکنش بین تسهیلات و ظرفیت پناهگاهها و وسایل امدادی روی مقدار کل تابع هدف تأثیر گذار است.
دکتر مجتبی صالحی، آقای وحید صباغ،
جلد 28، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
مسئله زمانبندی پروژه با منابع محدود، عمدتاً با اهداف کمینه کردن زمان اتمام پروژه و یا بیشینه کردن ارزش خالص فعلی مدلسازی میشود. اگرچه به کارگیری مسئله زمانبندی پروژه با منابع محدود در برنامهریزی مواد مصرفی نقش کلیدی در پروژهها دارد، ولی مدلهای پیشنهاد شده نمیتوانند به تعیین زمان سفارشدهی و کمینه کردن هزینههای مواد مصرفی کمک کنند. در این پژوهش یک مدل ریاضی عدد صحیح جهت یکپارچهسازی زمانبندی پروژه و سفارشدهی مواد مصرفی ارائه شده است. این مدل با مشخص کردن زمان شروع هر یک از فعالیتهای پروژه، میزان و دوره زمانی سفارش برای خرید یا تولید هر نوع مواد مصرفی را تعیین میکند.جهت حل مدل ارائه شده یک الگوریتم فراابتکاری ژنتیک خود تطبیقی پیشنهاد شده است. در ادامه با آزمایش مسائل تولید شده توسط RenGen1 عملکرد الگوریتم پیشنهاد شده را بر روی مسائل با اندازههای کوچک و متوسط مورد بررسی قرار داده و نتایج حاصل از آن با نرمافزار GAMS مقایسه و مشاهده شد، که الگوریتم پیشنهادی عملکرد مطلوبی در رسیدن به جواب مناسب برای زمانبندی فعالیتها با کمترین هزینههای مواد مصرفی را دارد.
خانم راضیه چشمی، آقای دکتر حامدرضا طارقیان، آقای دکتر حمیدرضا یوسف زاده،
جلد 28، شماره 3 - ( 9-1396 )
چکیده
مساله زمانبندی پروژه با منابع محدود چندحالته تعمیم مساله زمانبندی پروژه با منابع محدود تک حالته (RCPSP) است. هدف آن، انتخاب یک حالت اجرایی برای هر فعالیت بهمنظور زمانبندی پروژه با حداقل زمان اجرا است بهطوریکه محدودیتهای پیشنیازی، منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر رعایت شوند. در روشی که اخیرا معرفی شده، این مساله در دو گام مجزا حل می شود. در گام نخست، با استفاده از مفاهیم جبر بول، درخت شمارشی و همچنین حلکننده مسالهی صدقپذیری، مساله زمانبندی پروژه با منابع محدود چند حالته به یک RCPSP تبدیل شده و در گام دوم با کمک یکی از الگوریتمهای زمانبندی، RCPSP حل میشود. مشکل اساسی این روش، کم آوردن حافظه و زمان اجرای طولانی در برخی موارد است. در این مقاله سه راهکارجدید یعنی مرتبسازی و دو قاعده هرس برای رفع این مشکلات ارایه شده است.نتایج آزمونها نشان می دهند که اعمال پیشنهادات در تعدیل مشکلات روش حل به میزان قابل توجهی موثر بوده و براساس معیارهای تعیین شده توانسته است در مواردی بیش از 88 درصد روند را بهبود بخشد. از این طریق نه تنها سرعت پردازش ارتقا یافته بلکه در میزان حافظه مورد نیاز نیز صرفهجویی شده است.