7 نتیجه برای Zegordi
، ،
جلد 19، شماره 1 - ( نشریه بین المللی علوم مهندسی 1387 )
چکیده
در این مقاله، یک مدل جدید هزینهگرا برای مساله موازنه خط مونتاژ ارائه شده است که شامل هزینه نیروی انسانی و خرید تجهیزات میباشد. رویکرد این مدل نسبت به هزینههای مذکور به گونهای است که علاوه بر اینکه با شرایط واقعی خطوط مونتاژ منطبق میباشد، امکان استفاده از تجهیزات مشترک بین کارهای مونتاژ را میسر میسازد. تابع هدف و محدودیتهای این مدل در قالب روابط ریاضی بیان شده و روابطی نیز برای محاسبه حد پایین و بالای تابع هدف ارائه شده است. برای حل مسائل مربوط به این مدل از الگوریتم ژنتیک استفاده شده و بهترین مقادیر پارامترهای این الگوریتم برای ابعاد مختلف مسائل یافت میشود. همچنین عملکرد الگوریتم ژنتیک پیشنهادی با یک روش معروف موجود بنام RTA ( Random Task Assignment ) و نیز مقادیر حدود پایین مقایسه شده است که نتایج حاصل از این بررسی، مزیت و برتری نسبی الگوریتم ژنتیک را هم به لحاظ کیفیت جواب و هم از نظر زمان حل به خوبی آشکار میکند.
، ،
جلد 19، شماره 4 - ( 10-1387 )
چکیده
در این مقاله، مسأله طراحی چیدمان ساختمانهای چند طبقه مورد بررسی قرار میگیرد. تابع هدف کمینهسازی هزینه نقل و انتقال مواد در بین دپارتمانها میباشد. بررسی ادبیات نشان میدهد که نتایج بدست آمده از حل این مسأله قابل اجرا در عمل نمیباشد؛ پس از مدلسازی ریاضی، بعلت NP-hard بودن مسأله، برای حل از دو الگوریتم ابتکاری استفاده شده است. اولین الگوریتم چیدمان ابتدایی دپارتمانها را تولید میکند؛ سپس الگوریتم دوم به جابجایی دپارتمانها با هدف کمینهسازی مقدار تابع هدف میپردازد. در نهایت تجزیه و تحلیل و مقایسه الگوریتم پیشنهادی انجام میشود. نتایج محاسبات نشان میدهد که الگوریتم پیشنهادی دارای کارایی بسیار بالایی در عمل و در دنیای واقعی میباشد.
، ،
جلد 20، شماره 1 - ( نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید 1388 )
چکیده
در طول سه دهه اخیر، رویکرد بهینهسازی یکپارچه به سیستمهای لجستیک به یکی از مهمترین جنبههای بهینهسازی زنجیره تامین تبدیل شده است. این رویکرد به بررسی همزمان وابستگیهای میان مکان تسهیلات، تخصیص تأمینکنندگان/مشتریان به تسهیلات، ساختار مسیرهای حمل و نقل، و برنامهریزی و کنترل موجودیها میپردازد. یکی از مهمترین مسایل مکانیابی برای در نظرگیری این رویکرد، مسئله مکانیابی-مسیریابی است. در این مسئله، تعداد و مکان تهسیلات، اندازه ناوگان حمل و نقل، و ساختار مسیرها با توجه به مکان و خصوصیات تأمینکنندگان و مشتریان تعین میشود. در این تحقیق، یک مدل ریاضی، روش حل ابتکاری کارا و سریع، روش فراابتکاری کارا مبتنی بر الگوریتم تبرید شبیهسازی شده، و کران پایین جدید برای مسایل مکانیابی-مسیریابی دو ردهای با در نظرگیری محدودیتهای ظرفیت وسایل نقلیه و حداکثر طول مسیر ارائه شده است. در پایان، نتایج محاسباتی نشاندهنده کارایی روشهای حل پیشنهادی با استفاده از کران پایین پیشنهادی است.
، ،
جلد 20، شماره 2 - ( نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید 1388 )
چکیده
مسأله زمانبندی گروهی در سیستم تولید سلولی شامل دو مرحله زمانبندی است. ابتدا در مرحله اول، توالی قطعات هر خانواده- قطعه مشخص شده و سپس در مرحله دوم، توالی خانواده- قطعات تعیین میشود. در این مقاله، مسأله زمانبندی گروهی با ساختار جریان کارگاهی با هدف کمینهسازی بیشترین زمان تکمیل کارها بررسی شده است. در مسائل زمانبندی گروهی سنتی، زمان پردازش کارها مقادیری ثابت و مستقل از توالی کارها فرض شدهاند. این فرض در اکثر مواقع مناسب نیست، زیرا با تکرار انجام کار، توانایی و مهارت کارگر افزایش یافته و در نتیجه زمان پردازش کارها کاهش مییابد. این پدیده با نام اثر یادگیری شناخته میشود. در این مقاله، از یک مدل یادگیری موقعیتگرا در سیستم تولید سلولی استفاده شده است که در آن زمان پردازش هر قطعهی خانواده- قطعه وابسته به توالی ورود آن قطعه است. مسأله زمانبندی گروهی با در نظر گرفتن اثر یادگیری موقعیتگرا و فرض زمان آمادهسازی وابسته به توالی خانواده- قطعات مدلسازی شده است. دو الگوریتم ژنتیک مختلف و یک روش ابتکاری جهت حل این مسأله توسعه داده شده و توسط مسائل آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. نتایج عددی حاصل از ارزیابی روشهای حل پیشنهادی، نشاندهنده آن است که الگوریتم ژنتیک دوم از لحاظ کیفیت جواب، از سایر روشهای پیشنهادی بهتر است.
، ، ،
جلد 20، شماره 2 - ( نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید 1388 )
چکیده
در این مقاله، مسأله زمانبندی تولید کارگاه منعطف (Flexible Job Shop) با تعریف جدیدی از انعطاف پذیری مورد بررسی قرار میگیرد. در این نوع انعطاف پذیری برای مساله فرض میشود که در هر ایستگاه عملیاتی چند ماشین وجود دارند که کارها در هر ایستگاه میتوانند به یکی از آنها تخصیص داده شود. تابع هدف کمینهسازی بازه ساخت (make span) است. ابتدا مدل ریاضی مساله ارائه شده و سپسNP-hard بودن مسأله نشان داده میشود. بعلت NP-hard بودن مساله استفاده از روشهای دقیق برای حل آن در زمان چندجملهای ممکن نیست و باید از الگوریتمهای ابتکاری برای حل آن استفاده نمود. به این منظور دو الگوریتم ابتکاری به نامهای H1 و H2 به ترتیب برای مسائل با ابعاد بزرگ و معمولی برای حل مساله ارائه میشود. بعلت اینکه این مسأله تا کنون در ادبیات موضوع مورد مطالعه قرار نگرفته است، معیار مناسبی برای ارزیابی الگوریتمهای ارائه شده وجود ندارد. بنابراین بمنظور ارزیابی الگوریتمهای ارائه شده، سه الگوریتم ابتکاری با نامهای H3، H4 و H5 و همچنین یک کران پایین برای آن ارائه میشود و نتایج الگوریتمهای H1 و H2 با آنها مقایسه شده است. نتایج محاسبات نشان میدهد که الگوریتم پیشنهادی H2برای مسائل با ابعاد کوچک، جوابهای بهتری را نسبت به الگوریتمهای دیگر ارائه میدهد. اما در مسائل با ابعاد بزرگ H1 به طور مجانبی کاراتر از H2 است. همچنین کارائی الگوریتم H3 پایینتر از سایر الگوریتمها است.
، ، ،
جلد 22، شماره 3 - ( 9-1390 )
چکیده
دکتر سید حسام الدین ذگردی، معصومه نادری،
جلد 23، شماره 4 - ( 12-1391 )
چکیده
در این مقاله، یک مدل ریاضی عدد صحیح مختلط برای مساله زمانبندی و برنامهریزی پیشرفته با هدف حداقل کردن مجموع هزینههای دیرکرد و زودکرد سفارشات ارائه و در شرکت تولیدی مانپلاستیک پیادهسازی شده است. مدل ریاضی ارائه شده محدودیتهای ظرفیت، توالی عملیات، موعد تحویل را در یک محیط چند سفارشی و شرایطی که منابع بیرونی وجود دارد در نظر میگیرد. سپس به منظور حل مدل ریاضی مساله زمانبندی و برنامهریزی پیشرفتهء طراحی شده با استفاده از دادههای موجود در شرکت مانپلاستیک از الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج حاصل از الگوریتم ژنتیک در مقایسه با وضعیت موجود جوابهای بهتر و مقدار تابع هدف کمتر را نشان داد. از نتایج حاصله در مدت زمان کوتاه چند دقیقهای برنامه مونتاژ محصول نهایی، برنامه تزریق شرکت مانپلاستیک و همچنین پیمانکار استخراج گردید.