10 نتیجه برای توکلی مقدم
رضا توکلی مقدم,، مهدی یزدانی، صابر ملا علیزاده زواردهی،
جلد 23، شماره 3 - ( 8-1391 )
چکیده
در این مقاله، مسأله زمانبندی یکپارچه تولید و حمل هوایی در زنجیره تأمین با در نظر گرفتن زمانهای آمادهسازی وابسته به توالی جهت طراحی یک رویه کاربردی برای ایجاد زمانبندی تولید و توزیع قابل استفاده و واقعیتر مورد مطالعه قرار میگیرد. بدین منظور مدلهای برنامهریزی ریاضی با در نظر گرفتن زمان آمادهسازی وابسته به توالی در تولید جهت کمینه نمودن کل هزینههای زنجیره تامین که شامل هزینههای توزیع، زودکرد و دیرکرد تولید و تحویل میباشد، ارایه میشود. با توجه به پیچیدگی حل و سخت بودن این مسأله، الگوریتمهای ژنتیک و جستجوی همسایگی متغیر برای بهینهسازی پیشنهاد میگردد. همچنین با استفاده از طراحی آزمایشات تاگوچی، مقدار مناسب پارامترهای دو الگوریتم فوق و عملگرهای مناسب تعیین میگردد و سپس کیفیت جوابهای بهدست آمده با یکدیگر مقایسه میشود. نتایج محاسباتی نشان میدهد که الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر توسعه داده شده جوابهای بهتری را نسبت به الگوریتم ژنتیک بدست میآورد.
منصوره زارع زاده، سيد فرید قادری، رضا توکلی مقدم،
جلد 24، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده
نظر به اهمیت انرژی و نقشی که صنایع در توسعه کشورها پیدا کرده است، تصمیم های مربوط به بخش انرژی در صنایع حوزه وسیعی را تحت تاثیر می دهد. امروزه رویکرد سیستمی در حل مسائل پیچیده، جهت برنامه ریزی و مدیریت بخش های مختلف کشور از جمله بخش انرژی، مورد توجه بسیاری از مدیران و محققین جهان می باشد. روش پویایی سیستم نیز به عنوان یکی از ابزاری های کارای این رویکرد به دلیل ویژگی های منحصربفردش رشد چشم گیری داشته است. از این رو در این مقاله، با استفاده از این روش به تحلیل اثرات سیاست های قیمتی انرژی بر مصرف آن در بخش صنعتی پرداخته شده است. در ابتدا با توجه به مطالعات انجام شده عوامل اثرگذار بر مصرف انرژی در این بخش که عبارتند از قیمت انرژی، شدت انرژی، ارزش افزوده، سطح تولید و فناوری مورد استفاده در تجهیزات تولیدی شناسایی شده و سپس چگونگی تاثیر این عوامل توسط معادلات مربوطه بیان شده است. در ادامه به منظور اعتبارسنجی، نتایج کسب شده از شبیه سازی مصرف انرژی بخش صنعت با مقادیر واقعی آن طی سال های 1386-1380 مقایسه شده و خطای آن محاسبه شده است. سپس سیاست های قیمتی تحت چهار سناریو مختلف تعریف شده و میزان مصرف انرژی و سایر متغیرهای مهم در مدل تحت سناریوهای مختلف تا سال 1400 مورد بررسی قرار گرفته شده -است.
محمد امیرخان، احمد نورنگ، رضا توکلی مقدم،
جلد 25، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
مسأله طراحی شبکه در زنجیره تأمین با توجه به شرایط تجاری و محیطی، توجه بسیاری از پژوهشگران را در سالهای اخیر به خود جلب کرده است. از طرفی دیگر، عدم قطعیتهای موجود در این شبکهها، بسیاری از محققین را بر آن داشته است که با توسعه رویکردهای تصمیم-گیری مناسب، این عدم قطعیتها را شناسایی کرده و آنها را در مدلهای خود لحاظ نمایند. در این مقاله با استفاده از تئوری مجموعههای فازی، یک مدل برنامهریزی خطی عدد صحیح مختلط دو هدفه برای شبکه تأمین مواد اولیه یک مجتمع صنایع غذایی ارایه شده است. با توجه به مطالعه موردی مورد نظر، علاوه بر لحاظ کردن عامل هزینه، دو عامل مهم و اثرگذار کیفیت و زمان نیز در مدل لحاظ شده است. در این مدل، هم محدودیتها و هم پارامترهای مسأله از نوع فازی در نظر گرفته شده است. برای حل مدل مذکور، از یک رویکرد فازی دو مرحلهای استفاده شده است. در خاتمه، نتایج حاصل از حل مدل ارایه شده است.
احمد ماکوئی، رضا توکلی مقدم، مرتضی قمی اویلی،
جلد 26، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
هدف اصلی در طراحی شبکه مشخص کردن جایگاههای مکانیابی و ظرفیتهای مورد نیاز برای تسهیلات جدید میباشد. طراحی شبکه از تصمیمات استراتژیک هر سازمان میباشد. بنابراین مقدار زیادی سرمایه برای اجرای آن نیاز میباشد. پس انتظار میرود تصمیماتی که لحاظ میشوند برای دوره زمانی بلند مدتی قابل استفاده باشند. زیرا مثلا ساخت مجدد تسهیلاتی مانند مراکز توزیع بسیار هزینهزا می باشد. در دنیای واقعی ممکن است تسهیلات به دلایل گوناگونی مانند جنگ، زلزله و ... خراب شده و دیگر نتوانند به مشتریان خدمت دهند. هدف این مقاله، طراحی شبکه رو به جلو/بازگشتی با توجه به احتمال خرابی مراکز توزیع و مراکز جمعآوری است بهگونهای که علاوه بر کاهش هزینههای حمل و نقل، هزینههای ناشی از احداث مراکز خراب نشدنی هم حداقل گردد. هدف اصلی مدل ارائه شده، تصمیمات استراتژیک( تعیین مکان احداث تسهیلات) و تصمیمات تاکتیکی( میزان گردش مواد بین اجزاء شبکه) میباشد. لازم به ذکر است، چگونگی خدمترسانی به مشتریان در زمان خرابی یک یا چند مرکز توزیع، تحت عنوان قابلیت اطمینان بیان میشود
مهندس سید محمد عرب زاد، دکتر جعفر رزمی، دکتر رضا توکلی مقدم، مهندس مظاهر قربانی،
جلد 26، شماره 1 - ( 3-1394 )
چکیده
در دهه گذشته تغییرات بسیار زیادی در حوزه مدیریت تأمین کنندگان در دنیای کسب و کار اتفاق افتاده است و وابستگی شرکت ها به تأمین کنندگان بیشتر از گذشته شده است. در این میان، شرکت ها با تعداد زیادی از اقلام خرید و تأمین کنندگان بالقوه مواجه هستند. همچنین با توجه به تنوع اقلام مورد نیاز، سیاست های یکسان تصمیم گیری در مورد تأمین اقلام مختلف منطقی به نظر نمی رسد. نیاز به سیاست های متفاوت بیان می کند که نوعی از دسته بندی اقلام خرید و تأمین کنندگان مورد نیاز است. در این پژوهش، براساس مدل کرالجیک و با طراحی یک مدل شبکه عصبی اقلام خرید به اقلام استراتژیک، اهرمی، گلوگاهی و عادی دسته بندی می شوند. هدف از این دسته بندی، تفاوت قائل شدن میان اقلام خرید جهت تخصیص سفارشات است. از سوی دیگر، تأمین کنندگان بر اساس عملکردشان توسط یک مدل شبکه عصبی به سه گروه مطلوب، متوسط و نامطلوب طبقه بندی می شوند. در مرحله سوم، تأمین کنندگان جهت تأمین اقلام دسته های مختلف ارزیابی و رتبه بندی می شوند. کارایی روش پیشنهادی با ارائه یک مثال عددی بررسی می شود. نتایج بدست آمده از پژوهش نشان می دهد که رتبه بندی تأمین کنندگان و تخصیص سفارشات خرید با درنظر گرفتن ماهیت اقلام خرید توانمندی بیشتری جهت مدیریت اقلام خرید و تأمین کنندگان ایجاد خواهد نمود.
آقای رضا توکلی مقدم، خانم بهناز جعفرمزده، آقای صابر ملا علیزاده زواردهی،
جلد 26، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
در این مقاله، یک شبکه خرید – تولید - توزیع یکپارچه برای یک زنجیره تأمین سبز چهار سطحی طراحی می شود که در آن ضمن کمینه کردن هزینه کل سیستم که در برگیرنده: هزینه خرید و ارسال مواد اولیه از تأمین کنندگان به تولیدکنندگان، هزینه ناشی از سرمایه گذاریهای زیست محیطی در مراکز تولید، هزینه تولید محصول نهایی و هزینه های توزیع و ارسال محصول از تولیدکنندگان به مراکز توزیع و فروش میباشد. با توجه به ظرفیت و امکانات موجود، بیشترین سطح سرویس دهی و خدمات رسانی به مشتریان ارائه می گردد که با حداقل ساختن کل تأخیرها در تحویل کالاها به مشتریان این مهم محقق می شود. بعلاوه در نظر است تا میزان کل دی-اکسیدکربن منتشر شده در اثر تولید و توزیع محصول در کل زنجیره را، برای کنترل اثرات مخرب زیست محیطی زنجیره تأمین، به حداقل ممکن برسد. پس از ارائه مدل ریاضی توسعه یافته برای مسأله، یک الگوریتم فراابتکاری جدید بر اساس جستجوی گرانشی چندهدفه (MOGSA) با دو نحوه نمایش متمایز برای جواب های مسأله، برای یافتن مجموعه جواب های بهینه پارتو ارائه و برای تعدادی مسأله نمونه تصادفی در ابعاد مختلف حل و مقایسه می شود.
آقای مهدی صارم بافنده، دکتر رضا توکلی مقدم، دکتر علیرضا رشیدی کمیجان،
جلد 27، شماره 1 - ( 3-1395 )
چکیده
در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط برای زمان بندی سلولهای تولید مجازی ارائه می گردد. سلولهای مجازی در این مدل تلفیقی از سیستمهای تولید سلولی و تولیدی انعطاف پذیر می باشد. در مدل زمان های آماده سازی وابسته به توالی عملیات، زمان جابجایی بین ماشین ها و همچنین تعادل بار کاری ماشین ها را در نظر می گیرد. هدف این مدل کمینه کردن هزینه های جابه جایی و شاخص های عملکردی مانند زمان اتمام آخرین کار، زمان تاخیر ها و تعجیل ها موقعیت کارها بر روی هر ماشین است. سپس چند مثال عددی حل و نتایج محاسباتی از مدل پیشنهادی با مدل مرجع ارایه می گردد.
خانم نرجس کمالی، دکتر رضا توکلی مقدم، آقای ابوالفضل کمالی، شجایی برجویی و نادری، دکتر بهمن نادری،
جلد 27، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
در این مقاله، مسأله زمانبندی در محیط کارگاه باز با ماشین های انعطاف پذیر ارایه می شود. انعطاف پذیری ماشین ها بدان معناست که هر عملیات می تواند بر روی همه و یا برخی از ماشین های کارگاه پردازش شود. همچنین زمان حمل و نقل بین ماشین ها در نظر گرفته می شود. هدف این مسأله، کمینه سازی میانگین زمان تکمیل کارها است. این مسأله با توجه به ماهیت پیچیده آن، جز خانواده مسایل NP-hard است، بنابراین یک الگوریتم ژنتیک برای حل آن ارایه و طراحی می شود. برای تولید بخشی از جواب اولیه آن از یک روش ابتکاری استفاده می شود. با بکارگیری این روش، ماشین با کمترین زمان پردازش، لزوماً ماشین منتخب برای پردازش هر عملیات نیست، بلکه زمان پردازش عملیات ها روی هر ماشین و زمان حمل و نقل بین ماشین ها ملاک انتخاب قرار میگیرد. تاثیر پارامترها و اپراتورهای مختلف بر روی عملکرد الگوریتم ژنتیک پیشنهادی با روش تاگوچی صورت می گیرد و یک کران پایین تقریبی برای مسأله محاسبه شده و نتایج مربوطه با الگوریتم ژنتیک پیشنهادی مقایسه می شود.
فاطمه پایدار، دکتر بهزاد آشتیانی، دکتر رضا توکلی مقدم،
جلد 28، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده
مسأله زمانبندی پروژه با منابع محدود، مسأله پایه مسائل زمانبندی در زمینه تحقیق در عملیات می باشد. به منظور واقعی تر شدن مدل، مسأله زمانبندی پروژه با منابع محدود با توابع هدف در زمینه های زمان، هزینه و تابع هدف تعدیل شده-ای در زمینه منابع با توجه به جریان های نقدی تنزیل یافته و وجود چندین حالت اجرائی برای انجام فعالیت ها در نظر گرفته شده است. در پی ماهیت NP-hard بودن این مسائل، همواره روش های ابتکاری و فراابتکاری بسیاری توسط محققین این حوزه به منظور ارائه حل کاراتر پیشنهاد شده اند. الگوریتم جستجوی گرانشی، یکی از الگوریتم های فرا ابتکاری است که در سال های اخیر معرفی شده است. این الگوریتم به علت تک هدفه بودن و پیوستگی فضای حل، تاکنون در مسائل چندهدفه گسسته زمانبندی پروژه با منابع محدود به کاربرده نشده است. در این مقاله، الگوریتم جستجوی گرانشی چندهدفه (MOGSA) برای حل مسأله ارائه شده است. عملکرد الگوریتم پیشنهادی برای مسائل متعدد در اندازه های بزرگ و کوچک از مسائل PSPLIB، با الگوریتم شناخته شده NSGA-II در چند معیار مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاکی از عملکرد بهتر الگوریتم پیشنهادی به نسبت الگوریتم NSGA-II می باشند.
آقای ابوالفضل شجاعی برجویی، دکتر رضا توکلی مقدم،
جلد 28، شماره 3 - ( 9-1396 )
چکیده
در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی ریاضی جدید دو هدفه خطی و عدد صحیح مختلط برای مسأله زمانبندی کارگاه باز بدون انقطاع با در نظر گرفتن محدودیت در دسترس بودن ماشین ها ارائه می شود. محدودیت در دسترس بودن در زمان های مشخص روی ماشین ها اتفاق می افتد و طول مدت آن برای ماشین های مختلف متفاوت ولی ثابت است. بعلاوه، زمان های حمل و نقل نامتقارن و وابسته به کار بین ماشین ها در نظر گرفته می شود. حداکثر زمان تکمیل کارها و کل دیرکرد به عنوان توابع هدفِ همزمان کمینه می شوند. برای ارزیابی مدل ریاضی ارایه شده، چند مسأله با ابعاد کوچک که به صورت تصادفی تولید شده اند، بطور دقیق حل می شوند. به علاوه حساسیت این مدل ریاضی به پارامترهای ورودی مورد بررسی قرار می گیرد. برای حل مسائل با ابعاد بزرگ، دو الگوریتم فراابتکاری شامل الگوریتم ژنتیک موازی چند هدفه (MOPGA) و الگوریتم شبیه سازی تبرید موازی چند هدفه (MOPSA) طراحی می شوند. نتایج نشان می دهد هر چند الگوریتم MOPSA سرعت بیشتری دارد، الگوریتم MOPGA کارایی بهتری نسبت به آن در برخورد با مسأله های با ابعاد بزرگ دارد. همچنین روش طراحی آزمایشات تاگوچی جهت تنظیم پارامترهای الگوریتم ها و پایا نمودن آنها بکار گرفته می شود. در خاتمه، جهت ارزیابی عملکرد الگوریتم-های طراحی شده، مسأله هایی با ابعاد بزرگ که به صورت تصادفی تولید شده اند، حل می شوند و نتایج مربوطه ارایه و بحث می شود.