یحیی زارع مهرجردی، علی اکبر قاسمی گجوان، محسن شاه محمدی،
جلد 24، شماره 4 - ( 11-1392 )
چکیده
امروزه محیط فلوشاپ، یکی از رایج ترین محیط های تولیدی در صنعت می باشد. لیکن نیاز به افزایش ظرفیت و یا بالانس ظرفیت در مراحل مختلف تولیدی، سبب شده است که در بعضی از ایستگاه های کاری، بیش از یک ماشین وجود داشته باشد. از این محیط های توسعه یافته معمولاً به نامهای فلوشاپ ترکیبی، فلوشاپ چند پردازنده، فلوشاپ انعطاف پذیر و یا فلوشاپ با ماشینهای موازی یاد می شود. در این مقاله، مسئله زمانبندی فلوشاپ ترکیبی با فرض همانند بودن ماشینها، تحت دو هدف دامنه عملیات و مجموع زمانهای تکمیل مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به NP-hard بودن مسئله، برای حل از الگوریتم ژنتیک استفاده شده است.
مهدی بیجاری، سهراب هاشمی نژاد،
جلد 25، شماره 1 - ( 3-1393 )
چکیده
در صنعت فولاد که حجم عظیمی از ثروت، نیروی کار و انرژی مورد استفاده است،کوچکترین بهبود در برنامهریزی میتواند اثرات چشمگیری در کاهش هزینهها، کاهش مصرف انرژی، کاهش زمان تولید و زمان تحویل و افزایش رضایت مشتریان داشته باشد. در این تحقیق یک مدل برنامهریزی ریاضی MIP جهت زمانبندی سفارشات بر روی ماشینها در ناحیه نورد سرد ارائه شده است. برای شرایطی که حجم متغیرهای مسئله بسیار زیاد است و رایانه قادر به دادن جواب بهینه در زمان قابل قبول نیست، پس از بدست آمدن جواب اولیه حاصل از مدل، یکسری محدودیت به مدل اضافه شده و مدل مجدداً اجرا میشود. دادههای واقعی ناحیه نورد سرد مجتمع فولاد مبارکه توسط این مدل در دو مرحله، بدون محدودیت صفر و یک و با محدودیت صفر و یک در برخی نقاط و اضافه کردن محدودیتهای دیگر، با استفاده از نرم افزار GAMS حل شده و خروجی مورد نظر، یعنی میزان تولید هر محصول روی هر ماشین به تفکیک روز در افق زمانی سه ماهه بدست آمده است. در انتها با مقایسه مقادیر تولید شده واقعی با برنامه خروجی حاصل شده از مدل، کاهش قابل توجهی در حجم سفارشات به تأخیر افتاده و ظرفیت استفاده نشده ماشینها نشان داده میشود.
دکتر مهدی نخعی نژاد،
جلد 27، شماره 4 - ( 12-1395 )
چکیده
این مقاله به زمانبندی واحد نورد به عنوان یکی از مهمترین واحدهای صنعت فولاد میپردازد. نورد فرایندی است که پس از واحد ریختهگری صورت میگیرد و اهمیت آن به واسطه شرایط خاص این فرایند و تولید محصول نهایی است. برای این منظور، مدل ریاضی این زمانبندی ارائه شده است. برای حل این مدل، متدولوژی پیشنهادی بر پایه الگوریتم کوتاهترین مسیر ارائه شده است. نتایج محاسباتی نشان میدهد عملکرد این الگوریتم هم از نظر ارائه جوابهای مناسب و هم از نظر زمان حل بسیار مناسب است.
دکتر حمید سرخیل، دکتر نعمت الله خراسانی، آقای مهیار حبیبی راد،
جلد 27، شماره 4 - ( 12-1395 )
چکیده
طرحهای ملّی و بین المللی مرتبط با مباحث انرژی و محیط زیست معمولاً به منظور ارائه راهکارهایی موثر برای صرفه جویی در مصرف منابع و همچنین کاهش میزان آلایندهها اجرا میشوند. در این راستا یکی از موارد با اهمیت، حفظ سطح تولید ناخالص داخلی و جلوگیری از اتلاف بهرهوری می باشد. در این تحقیق، با استفاده از تکنیکهای ورودی تحلیل پوششی دادهها و همچنین با در نظر گرفتن خروجی نامطلوب در مدلهای کارایی پیشنهادی، در دو طرح بزرگ محیط زیستی اجرا شده در ایران، بهرهوری و امکان کاهش مصرف از منابع مورد بررسی قرار گرفته و مولفههای شاخص بهرهوری مالمکوئیست، مشتمل بر مقادیر خالص فنّی، مقیاس و فن آوری کارایی محاسبه شده است. به طوریکه در این تحقیق با بررسی های انجام شده بر روی طرح هدفمندی یارانههای انرژی ایران و با توجه به میزان آلاینده CO2 ناشی از مصرف سوختهای فرآوردههای عمده نفتی و گاز طبیعی، رشد بهرهوری محیط زیستی از جنبه فنّی حدود 56/7 درصد محاسبه شده است. در صورتیکه از جنبه بررسی های فن آوری حدود 58/11 درصد با کاهش روبرو بوده است. نتایج نشان میدهد که بدون کاهش در میزان تولیدات و خدمات، امکان کاهش در میزان مصرف انواع سوخت و در نتیجه کاهش در میزان آلایندههایی نظیر CO2 ناشی از مصرف میسر نمی باشد. نتایج تحقیق بهرهوری بر روی طرح تصفیه فاضلاب کلانشهر تهران، میزان بهبود از نظر فنّی به حدود 80/1 درصد را نشان می دهد. همچنین استفاده از طرحها و فن آوریهای جدید، حدود 32/12 درصد سبب بهبود از نظر فن آوری به همراه داشته است. نتایج نشان میدهد که بدون کاهش در تولیدات و خدمات مربوط به کلانشهر تهران، امکان صرفه جویی در برداشت از منابع آب تنها به میزان 2/2 درصد امکان پذیر میباشد.