برگزاری روز جهانی بهداشت دست
در تاریخ چهارشنبه 31 اردیبهشت ماه، واحد بهداشت محیط اداره بهداشت و درمان به مناسبت “روز جهانی بهداشت دست” که نسبت به تاریخ جهانی با تاخیر برگزار گردید برنامه ارتقای بهداشت دست را انجام داد. در راستای رعایت بهداشت دست و ترویج استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده دست، آموزشهای لازم در زمینه اهمیتا و جایگاه بهداشت دست به کارکنان اداره و همچنین بعضی از واحدهای دانشگاه ارائه شد. همچنین ضمن تهیه و توزیع بروشور نحوه صحیح شستشوی دست، آموزش تصویری نحوه صحیح شستن و ضدعفونی دست بر اساس دستورالعمل وزارت محترم بهداشت به همراه تعدادی از محلولهای ضدعفونی کننده دست توزیع گردید که با توجه به شعار امسال "حمایت از کالای ایرانی" برای تهیه محلولهای ضدعفونی دست از محصول با کیفیت ایرانی استفاده شد.
چرا شستشوی دست مهم است ؟
سلامت هر جامعه و افزایش کارایی و توانایی ها در گرو توجه تک تک افراد به اصول بهداشتی است. مرکز کنترل بیماریها شستشوی دست را به عنوان اولین و مهمترین اصل کنترل عفونت و جلوگیری از انتقال بیماریها مطرح نموده است. دستها معمول ترین راه انتقال عوامل بیماریزا هستند. فلور میکروبی پوست شامل میکرو ارگانیسمهای موقت و دائمی می باشد. فلور موقتی که لایه های سطحی پوست را اشغال می کند با یک شستشوی معمولی راحت تر برطرف می شوند. این فلورها اغلب بر روی دست همگی ما و از جمله کارکنان بهداشت و درمان، در طی تماس با افرادی که بیمار هستند یا سطوح آلوده کسب می شوند.
ساده ترین و کم هزینه ترین راه پیشگیری و جلوگیری از انتقال بیماری، شستشوی دست است. شستشوی دست سبب کاهش انتشار مقاومت به عوامل آنتی باکتریال می شود. مرکز کنترل بیماری ها پیشنهادات زیر را برای کاهش انتقال بیماری ها و در نتیجه کاهش هزینه ناشی از درمان بیماری های ساده ای همچون سرما خوردگی ، آنفلوآنزا ، بیماری های گوارشی و سایر بیماریهای خطرناک و مسری ارائه می دهد. دستها باید در شرایط زیر شسته شوند:
- وقتی آلودگی مشخصا بر روی دستها دیده شود.
- پس از خروج از دستشویی
- پیش از آماده کردن غذا
- پس از دست زدن به بینی و دهان
- پس از دست زدن به وسایل و سطوح آلوده
- پیش و پس از درمان هر بیمار ( پیش از پوشیدن دستکش و پس از خارج کردن آن)
روش درست شستشوی دست :
روشهای ترجیحی برای پاکیزه نگهداشتن دست بستگی به نوع کار، میزان آلودگی و ادامه فعالیت ضد میکروبی مورد نظر بر روی پوست وجود دارد.
- معمولا برای بیشتر افراد جامعه شستشوی دستها به معنای شستشو با آب و صابون ساده یا معمولی است.
- شستشوی آنتی سپتیک به معنای شستشوی دست با آب و صابون یا مواد آنتی سپتیک دارای ترکیب ترکلوزان یا کلرهگزیدین می باشد. این روش بیشتر برای افرادی که جزء کادر پزشکی هستندپیشنهاد می شود. با این حال در شرایط اپیدمی شدن برخی بیماریها برای کلیه افراد جامعه پیشنهاد می شود به ویژه افرادی که به نوعی با کودکان ارتباط دارند.
- کاربرد مواد دارای 95 - 60 % اتانول یا الکل ایزوپروپانول بدون آب به عنوان شستشوی دست با الکل معرفی می شود که می تواند در کاهش تعداد باکتریهای دست موثر باشد ولی باید پیش از آن دست با آب و صابون شسته شده باشد.
- ناخن های بلند، ناخن مصنوعی و جواهرات سبب کاهش اثر شستشوی دست شده و سبب انتقال بیماری ها می شود. برای کاهش انتقال بیماری ها در سطح جامعه چه باید کرد؟
1- اطلاع رسانی و آموزش شستشوی دست
2- آموزش مواردی که باید شستشوی دست صورت گیرد.
3- آموزش از طریق رسانه های عمومی
4- آموزش کودکان و دانش آموزان در سطح مدارس
5- آموزش کارکنان ادارات
6- آموزش کادر پزشکی درمانگاه ها، بیمارستان ها و...
7- آموزش دانشجویان، اساتیدو کارکنان دانشگاه ها
8- ارائه بروشور و پوستر
9- ارائه صابون از طریق شهرداری ها، شرکت ها و ...در مکان های عمومی
10 - توجه به نظافت و وجود صابون و آب تمیز در دستشویی های عمومی و رستوران ها و بازدید مرتب سازمان ها و مسئولین ذیربط از مکان های ذکر شده
11- وجود صابون ها و شیرهای آب دارای چشم الکترونیک
12- ارائه برنامه های تشویق کننده شستشوی دست |