مهندس احسان دهقانی دانشجوی دکتری مهندسی صنایع، از رساله خود با عنوان « طراحی شبکه زنجیره تامین سیستمهای فتئوولتایی در شرایط عدم قطعیت (مطالعه موردی در ایران)» به راهنمایی دکتر جبلعاملی روز سه شنبه 4 اردیبهشت ماه 97 ساعت 11 صبح در سالن شهید شهبازی دانشکده صنایع دفاع نمود.
استاد راهنما: دکتر محمد سعید جبل عاملی
اساتید مشاور: دکتر میر سامان پیشوایی- دکتر آرمین جبار زاده
اساتید داور داخلی: دکتر احمد ماکویی- دکتر هادی صاحبی
اساتید داور خارجی: دکتر محمد رضا اکبری جوکار- دکتر علی حاجی آقا بزرگی
زمان و مکان جلسه: روز سه شنبه 4 اردیبهشت ماه 97 ساعت 11 صبح-مکان سالن شهید شهبازی دانشکده
عنوان رساله: طراحی شبکه زنجیره تامین سیستمهای فتوولتایی در شرایط عدم قطعیت (مطالعهی موردی در ایران)
چکیده
به دلیل تخریب شدید منابع طبیعی، نگرانیهای زیستمحیطی و افزایش تقاضای انرژی، گرایش و توجه به سمت انرژیهای تجدیدپذیر در جهان افزایش یافته است. از بین منابع مختلف انرژیهای تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی به دلیل اینکه تقریباً به صوت عادلانه و گسترده در همهی جهان وجود دارد، یکی از گزینهها امیدبخش برای جایگزینی با منابع متعارف انرژی میباشد. یکی از راههای معمول برای بهکارگیری انرژی خورشیدی، استفاده از سیستمهای فتوولتایی است که از طریق دستگاههای نیمههادی، انرژی خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. این سیستمها برخلاف برخورداری از مزایا و ویژگیها ذاتی، هنوز به دلیل قیمت بالای آنها نسبت به گزینههای دیگر، جایگاه اصلی خود را در بازار پیدا نکردهاند. بهمنظور سوق دادن این صنعت نوپا به سمت تجاری سازی بیشتر، طراحی کارآمد و بهینهی زنجیرهتامین آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در این راستا، در این تحقیق، چهار مدل بهمنظور طراحی و برنامهریزی بهینهی شبکهی زنجیرهتامین سیستمهای فتوولتایی ارائه شده است. در مدل اول، با بهکارگیری یک مدل تحلیل پوششی دادهها و بر اساس مجموعهای از معیارهای تکنیکی، اجتماعی، و جغرافیایی، مکانهای مختلف برای احداث نیروگاههای خورشیدی مورد ارزیابی قرار میگیرند. در مدل دوم، یک روش دومرحلهای، بر مبنای تحلیل پوششی دادهها و مدل ریاضی توسعه داده شده است که تصمیمات را در سرتاسر شبکهی زنجیرهتامین بهطور همزمان مشخص میکند که این موجب میشود که جوابهای کاملاً بهینه برای این تصمیمات به دست آید. مدل سوم، مسائل زیستمحیطی فعالیتهای مربوط به تولید سیستمهای فتوولتایی را علاوه بر مسائل اقتصادی در نظر میگیرد. در این مدل، بهمنظور ارزیابی و اندازهگیری تأثیرات زیستمحیطی، روشی بر مبنای ارزیابی چرخهی عمر[1] مورداستفاده قرار گرفته است. درنهایت، مدل چهارم با در نظرگیری هم عدم قطعیتهای معمول کسبوکار[2] و هم عدم قطعیتهای خطر[3]، یک شبکهی زنجیرهتامین انعطافپذیر[4] برای سیستمهای فتوولتایی توسعه میدهد. عملکرد هر چهار مدل ارائهشده، بهوسیلهی مطالعهی موردی مورد ارزیابی قرار گرفته است که بر اساس آنها، نتایج مدیریتی مهمی حاصل شده است.
[1] Life cycle assessment
[2] Business-as-usual uncertainity
|