برگزاری دفاعیه دکتری مهندس الهام رجبی

 | تاریخ ارسال: 1396/9/11 | 

مهندس الهام رجبی دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش مهندسی زلزله، 14 آذرماه سال 96 از رساله خود تحت عنوان «ارائه روشی جهت لحاظ نمودن اثرات پدیده توالی لرزه‌ای در طراحی ساختمان‌ها» در محل سالن کنفرانس دکتر عباس‌نیا با راهنمایی دکتر قدرتی امیری دفاع نمود.

چکیده این رساله به شرح زیر می‌باشد:
درنظرگرفتن بحث توالی در زمین‌لرزه‌های تشکیل‌دهنده یک سناریوی لرزه‌ای، منجر به تغییرات چشمگیری در پاسخ و عملکرد سیستم‌های سازه‌ای می‌گردد. با این حال در اغلب موارد، مسئله توالی لرزه‌ای در روند تحلیل و طراحی نادیده گرفته می‌شود که علت این امر وجود برخی عدم قطعیت‌ها در شناسایی و شبیه-سازی این زمین‌لرزه‌ها و گاهاً بالا بودن حجم تحلیل‌ها، به خصوص تحلیل‌های غیرخطی می‌باشد. با وجود این‌که به دلیل افزایش پارامترهایی از قبیل جابجایی غیرالاستیک و نیاز شکل‌پذیری سازه به واسطه در نظر گرفتن لرزه‌های متوالی افت نسبتاً شدیدی نسبت به حالت منفرد در ظرفیت سازه ایجاد شده و وقوع خرابی‌های وسیعی را در سیستم به دنبال دارد، عدم لحاظ نمودن پدیده توالی لرزه‌ای می‌تواند باعث تخمین غیرمحافظه کارانه تقاضای لرزه‌ای گردد. هدف از رساله حاضر مطالعه اثرات ناشی از لحاظ نمودن این پدیده در طراحی ساختمان‌ها با معرفی روش جدیدی جهت تولید پس‌لرزه‌های بحرانی و ارائه روابطی به منظور تخمین حداکثر خسارت حاصل از انباشتگی خرابی به واسطه رویارویی با لرزه‌های متوالی می‌باشد. در این راستا مجموعه‌ قابهای بتن‌آرمه و فولادی 3، 5، 7، 10، 12 و 15 طبقه که نماینده‌ای از قاب‌های کوتاه، متوسط و نسبتاً بلند می‌باشند، در محیط نرم‌افزاری OpenSees طراحی و در معرض سناریوهای لرزه‌ای بحرانی واقعی تحت تحلیل دینامیکی غیرخطی قرار داده شده‌اند. به منظور ارزیابی میزان خسارت‌پذیری قاب‌های بتن‌آرمه و فولادی در معرض زمین‌لرزه‌های انتخابی با و بدون توالی لرزه‌ای، شاخص خسارت Park-Ang (1985) با استفاده از نتایج تحلیل دینامیکی غیرخطی برای کلیه حالات محاسبه شده است. در ادامه با آموزش شبکه‌های عصبی مصنوعی ایده‌آل، روابطی مبنی بر تخمین حداکثر میزان خسارت ناشی از زمین‌لرزه‌های منفرد و متوالی در قاب‌های بتن‌آرمه پیشنهاد شده است. علی‌رغم اهمیت بالای پدیده توالی لرزه‌ای در ایجاد خسارات تجمعی و خرابی‌های فاجعه‌انگیز که متأسفانه در اکثر نقاط جهان مشاهده شده است، اطلاعات کافی از زمین‌لرزه‌های متوالی ثبت شده در دسترس نمی‌باشد. به این ترتیب نیاز به تولید شتابنگاشت‌های متوالی بیش از پیش احساس می‌شود. از این‌رو در پایان رساله سعی شده است با استفاده از ویژگی یادگیری شبکه‌های عصبی مصنوعی هوشمند، قابلیت تجزیه کردن تبدیل بسته ویولتی و کاهش ابعاد اطلاعات موجود توسط تحلیل مؤلفه‌های اصلی شتابنگاشت‌های متوالی مصنوعی سازگار با طیف پاسخ شبیه‌سازی شوند.
واژه‌های کلیدی: پدیده توالی لرزه‌ای، خسارت‌پذیری سازه در برابر زلزله‌های متوالی، روابط تخمین حداکثر خسارت، تولید پس‌لرزه‌ بحرانی مصنوعی
رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: elhamrajabi AT iust.ac.ir

دفعات مشاهده: 5283 بار   |   دفعات چاپ: 740 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر