 |
آقای علیرضا حبیب نژاد کورایم دانشجوی دکتری آقایان دکتر شاهرخ حسینی هاشمی و دکتر محرم حبیب نژاد روز دوشنبه 96/07/24 از رساله دکتری خود تحت عنوان "تجزیه و تحلیل حرکت دینامیکی میکرو ربات AFM در محیط هوا و مایع در حضور نیروهای بین سطح نمونه و پراب" دفاع خواهد کرد. این جلسه ساعت 17 روز دوشنبه در آمفی تاتر دانشکده مهندسی مکانیک برگزار می گردد.
|
چکیده:
میکروسکوپ نیروی اتمی بهعنوان ابزاری قدرتمند و نوین در زمینه عکسبرداری از سطوح، تعیین مشخصات مکانیکی مواد و جابجایی ذرات در مقیاس نانو شناخته میشود. میکروکانتیلور و پراب دو جزء اصلی این میکرو ربات میباشند، ابعاد این اجزاء در حوزه میکرو و دامنه نوسانی آن در مقیاس نانومترهست. افزایش دقت مدلسازی در مقیاس میکرو و نانو با در نظر گرفتن سطح مقطع متغیر به همراه در نظر گرفتن اثر پراب در رفتار ارتعاشی میکروکانتیلور پیزوالکتریک AFM و مدلسازی میکروکانتیلور به کمک تئوری تیموشنکو با استفاده از روش تنش کوپله اصلاحشده در مودهای ارتعاشی بالاتر از اهمیت فراوانی در بهبود عملکرد سیستم برخوردار میباشد. زیرا، روشهای مکانیک محیط پیوسته کلاسیک در ابعاد میکرو و نانو نمیتواندبخوبی رفتار سیستم را پیشبینی نماید و نیاز به اصلاح دارند. کاربرد AFM در محیطهای کاری مختلف لزوم بررسی اثر محیطهای مختلف بر رفتار ارتعاشی سیستم را افزایش میدهد.مطالعه این محیطها نیازمند به مطالعه نیروهای اعمالی از جانب محیط و سطح نمونه با زبریهای متفاوت به میکروکانتیلور میباشد. علاوه براین، در نظر گرفتن هندسههای متفاوت میکروکانتیلور پیزوالکتریک AFM جهت انتخاب هندسه مناسب جهت توپوگرافی با دقت بیشتر در محیط حائز اهمیت میباشد. همچنین، جهت انتخاب ابعاد مناسب میکروکانتیلور که شامل ضخامت، پهنا و طول لایههای مختلف میکروکانتیلور شامل بستر سیلیکونی، پیزوالکتریک و الکترودها میباشد، نیازمند به مطالعه تأثیر ابعاد بر حساسیت دامنه و فرکانس ارتعاشی سیستم با استفاده از روشهای آنالیز حساسیت میباشد.
در این رساله، در کنار افزایش دقت مدلسازی با درنظر گرفتن ناپیوستگیهای هندسی بر اساس مدل تیر تیموشنکو با بهرهگیری از تئوری تنش کوپله اصلاحشده، با ادغام اثر هیسترزیس مطابق مدل باک_ون به معادلات ارتعاشی سیستم، دقت پیشبینی رفتار سیستم افزایش دادهشده است. معادلات ارتعاشی سیستم به روش مربعات دیفرانسیلی تعمیمیافتهGDQ که ازلحاظ سرعت همگرایی جواب در مقایسه با روش المان محدود بهمراتبسریعترمیباشد و با تعداد المان کمتر، نتایج همگرا میشوند. معادلات گسستهسازی شده، با استفاده از الگوریتم نیومارک و تبدیلات لاپلاس در حالت ارتعاش آزاد و اجباری میکروکانتیلور پیزوالکتریک AFM حل گردیده است. در محیط هوا زبری سطوح بر رفتار ارتعاشی سیستم تأثیرگذار میباشد. در نظر گرفتن زبری سطح به همراه زبری نوک پراب که بر روی نیروی واندروالس تأثیر میگذارد، در محیط هوا و خلأ برای مواد مختلف از دیگر اهداف رساله میباشد. همچنین،توسعه نیروی مویینگی با محاسبه شعاع پل هلالی تشکیلشده بین نوک پراب و سطح نمونه بر اساس تغییر لحظهای فاصله بین پراب و سطح نمونه موردبررسی قرارگرفته شده و مدل جدیدی با استفاده از ایجاد ارتباط میان تشکیل پل هلالی و فاصله پراب تا سطح نمونه ایجاد گردید. علاوه بر این با بهرهگیری از تئوری مکانیک تماس، نیروی تماسی میان پراب و سطح نمونه اصلاح گردید.گسترش محیط کاری به محیط مایع به همراه در نظر گرفتن هندسههای متفاوت میکروکانتیلور پیزوالکتریک AFM شامل هندسه مستطیلی، خنجری و V-شکل جهت انتخاب هندسه مناسب جهت توپوگرافی با دقت بیشتر در محیط مایع هدف رساله میباشد. در این راستا علاوه بر نیروهای محیطی معمول شامل نیروی هیدرودینامیکی فشاری و لایه فشرده که در سایر کارهای گذشته صورت گرفته است، نیروی برشی ناشی از سیال بر جناحین میکروکانتیلور با استفاده از حل معادلات ناویر استوکس توسعه داده شد و به معادلات اضافه گردید. در پایان با انجام آنالیز حساسیت به روش ایفست، بررسی اثر کوپل پارامترهای هندسی و نیرویی بر فرکانس و دامنه سیستم و حذف پارامترهای کم اثر سرعت حل معادلات افزایش داده شد. همچنین، با انجام تستهای آزمایشگاهی در محیطهای مختلف شامل محیط خلأ، هوا با درصد رطوبتهای مختلف و مایع، نتایج حاصل از شبیهسازی با نتایج تجربی مورد مقایسه قرار گرفت. تستهای آزمایشگاهی انجام شده در حالت ارتعاش آزاد شامل پاسخ فرکانسی و زمانی، و در حالت اجباری علاوه بر موارد فوق شامل توپوگرافی سطح نمونه و تأثیر آن بر دامنه ارتعاشی میکرو ربات AFMمیباشد. همچنین با حذف اثر نامطلوب نیروی مویینگی بر کیفیت و دقت توپوگرافی سطح نمونه افزوده شد.در پایان با ارائه الگوریتم اصلاح تصاویر، کیفیت تصاویر خروجی افزایش داده شده است.
واژههای کلیدی: میکروسکوپ نیروی اتمی، میکروکانتیلور پیزوالکتریک، ارتعاشات تیر تیموشنکو، آنالیز حساسیت، تئوری تنش کوپله اصلاحشده، محیط هوا و مایع
|