1-1 آشنایی با اداره تولید محتوا:
از آنجا که محتوای الکترونیکی در اثربخشی و کیفیت یادگیری الکترونیکی نقشی تعیینکننده دارد، مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه علم و صنعت ایران با بهرهگیری از دیدگاهها و دستاوردهای نوین علمی در حوزه پداگوژی و تکنولوژی آموزشی، تولید محتواهای ارزشمند و اثرگذار را در برنامه فعالیتهای خود قرار داده است. در این راستا مرکز تلاش میکند از امکانات بهروز و آخرین یافتهها و ابزارها در حوزه تولید انواع محتواهای الکترونیکی و چندرسانهای بهره گیرد. با این اقدامات مرکز تلاش مینماید در مقایسه با سایر دانشگاهها و مراکز آموزشی مشابه، جایگاهی ممتاز و برتر را به خود اختصاص دهد. نتیجه بخشی از تلاش های مرکز در سال های اخیر، تامین و تجهیز امکانات سخت افزاری مناسب شامل استودیوها، امکانات صدابرداری و تصویربرداری مجهز بوده است. به علاوه تولید تعداد قابل توجهی از انواع محتوای دروس الکترونیک در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برای استفاده دانشجویان از نتایج فعالیتهای اداره تولید محتوا بوده است.
1-2 محتوای الکترونیکی (content)
درآموزش الکترونیک معمولا دروس دارای محتوای الکترونیکی هستند که بصورت آفلاین قابل استفاده می باشند. محتوای الکترونیکی نسبتا متنوع می باشند و بر اساس نیاز استفاده کننده و نوع درس با شکلهای متنوعی تولید می گردد. بطور کلی در تولید محتوای الکترونیکی از امکانات نرمافزاری و سختافزاری مناسب بهره گیری میشود. محتوای الکترونیکی میتواند با استفاده از امکانات صوتی، تصاویر پویانمایی شده (Animation)، فیلمهای کوتاه و آزمونهای کوتاه (که بصورت تعاملی میباشد)، تهیه شوند. برخی از انواع محتواهای الکترونیکی که در مرکز آموزش الکترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران تولید میگردد در بخش زیر معرفی شده است.
محتوای الکترونیکی نوع اول ( محتوای متنی الکترونیکی)
این نوع محتوا در قالبهای الکترونیکی (نظیر pdf، swf)، توسط مولف مطابق ضوابط و قالب مورد نظر مرکز به زبان فارسی تهیه میشود. این محتوا در واقع یک کتاب خودآموز است که به صورت الکترونیکی در اختیار دانشجویان قرار داده میشود.
محتوای الکترونیکی نوع دوم (محتوای آرشیو کلاس مجازی)
در این نوع محتوا، مولف ابتدا مطالب هر جلسه از درس خود را مطابق با قالب مورد نظر آماده میکند و بدون حضور دانشجویان در کلاس، آن را با کمک نرمافزار کلاس مجازی در محیط استودیو مرکز ارائه نموده و آن را ضبط میکند. محتوای ضبط شده در سیستم مدیریت یادگیری (LMS) جهت استفاده دانشجویان بالاگذاری میشود.
محتوای الکترونیکی نوع سوم (محتوای کتاب الکترونیکی تعاملی)
این نوع محتوای الکترونیکی عبارت است از کتاب دیجیتال خودآموز و تعاملی که از تلفیق عناصر متن، تصویر، فیلم، انیمیشن، سوالات تعاملی، صدا تولید میشود. این محتوا بصورت تعاملی بوده و با استفاده از نرمافزارهای خاص تولید میشود. ویژگی این نوع کتابها استفاده از امکاناتی نظیر انیمیشن برای درک بهتر دانشجو میباشد.
محتوای الکترونیکی نوع چهارم (محتوای الکترونیکی با استفاده از پاورپوینت)
مولف مطابق ضوابط و قالب یک شیوهنامه تولید محتوا (که اداره تولید محتوا در اختیار مولف قرارداده است) مطالب درس را بصورت اسلایدهای متنوعی آماده و برای هر جلسه درسی همراه با صداگذاری آنها را ارائه و ضبط میکند. سپس مرکز فایلهای تولید شده را به کمک نرمافزارهای مناسب به فایل قابل استفاده تحت SCORM تبدیل نموده و برای استفاده دانشجویان در سیستم LMS بالاکذاری میکند.
محتوای الکترونیکی نوع پنجم (محتوای الکترونیکی جزوه درسی مدرس)
اغلب مولفین در دوره روزانه تدریس دارند و برای دروسی که تدریس میکنند طرح درس و جزوه درسی فراهم میکنند. این جزوات اغلب خلاصهای از مطالب یک کتاب استاندارد خارجی میباشد که بصورت Text در دانشگاههای داخل و خارج مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که این جزوات (با ذکر منبع اصلی مورد استفاده) در تعداد صفحات نسبتا محدود (نه مفصل) تایپ و آماده گردد، میتواند با استفاده از نرمافزارPDF Professional Flip به کتاب الکترونیک مناسبی برای دانشجویان درس تبدیل گردد. مزایای اصلی تولید این نوع محتوا را میتوان در موارد ذیل ذکر نمود:
- به عنوان یک جزوه تکمیلی در کنار محتوا با پاورپوینت به یادگیری عمیقتر دانشجویان کمک نماید.
- ارزان بودن روش تولید
- ضمن اینکه این محتوا بصورت مستقل ارزشمند است میتواند بصورت یک جزوه تکمیلی برای دانشجویانی که از کلاس مدرس استفاده کردهاند نیز قابل استفاده شود.
محتوای الکترونیکی نوع ششم (محتوای ویدیویی تهیه شده از کلاس درس مدرس)
این نوع محتوا در واقع فیلمبرداری از مطالب ارائه شده در کلاس روزانه درس مدرس می باشد. این نوع محتوا نمونه مشابهی از کلاس روزانه مدرس است که علی رغم اشکالات فنی آن جاذبیتهای خود را نظیر یک کلاس حضوری دارد. این نوع محتوا میتواند برای استفاده عموم و دانشجویان روزانه نیز مورد توجه باشد. این نوع محتوا صرفا در صورت فراهم شدن شرایط مناسب (نظیر پهنای باند کافی و سرویسدهندههای پخش ویدیویی و غیره) قابل عرضه است.
|