![]() |
آقای مهندس نصراله افتخاری یوسف آباد دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش مهندسی زلزله، 27 اردیبهشتماه سال 95 از رساله خود تحت عنوان «تحلیل حساسیت پاسخ لرزهای سازههای قاب خمشی فولادی به پارامترهای لرزهشناسی زلزله» در محل سالن شهید صرفی دانشکده مهندسی عمران با راهنمایی آقای دکتر نیکنام دفاع نمود. |
چکیده این رساله به شرح زیر میباشد:
تحلیلهای مهندسی زلزله در گام اول نیازمند یک تاریخچه زمانی تحریک زمینلرزه به عنوان ورودی تحلیل میباشند که به صورت قابل اعتمادی مشخصات زمینلرزه محتمل ورودی به سیستم را در حوزه زمان و حوزه فرکانس منعکس نماید. امروزه با پیشرفت تکنیکهای تحلیل غیرخطی سیستمهای مهندسی که هدف آنها ارزیابی دقیق پاسخ سیستم و تخمین خسارت وارده به آن میباشد، نیاز به تاریخچه زمانی تحریک زمینلرزه بیشتر احساس میشود. یکی از مهمترین مشکلاتی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، تعیین تاریخچه زمانی تحریکی است که در آینده به سازه وارد میشود. این مشکل ناشی از عدم شناخت دقیق وضعیت تکتونیکی منطقه و همچنین تعداد محدود زمینلرزه ثبت شده در گذشته میباشد.
امروزه با افزایش درک از فیزیک زلزله، روشهای شبیهسازی زمینلرزه توسط محققین زیادی توسعه داده شدهاند. بنابراین قادر خواهیم بود برای مناطق و سناریوهایی که نگاشت زمینلرزه به تعداد کافی وجود ندارد، از نگاشتهای شبیهسازی شده استفاده نماییم. یکی از چالشهای استفاده از نگاشتهای شبیهسازی شده در کاربردهای مهندسی، وجود تعداد زیادی متغیر تصادفی است که در مدلسازی تحریک وجود دارد. وجود عدمقطعیت در تخمین صحیح چنین پارامترهایی منجر به محدود شدن جامعه مهندسی در استفاده از مدلهای شبیه سازی زمینلرزه میگردد.
هدف از این مطالعه بررسی پارامتریک تکنیکهای مختلف شبیهسازی زمینلرزه است. تمرکز مطالعه بر دو جنبه مهم استوار است: اول تعیین کارآیی مدلهای مختلف تولید برای شبیهسازی رویداد رخ داده شده در گذشته، و سپس تعیین کمی متغیرهای مختلف لرزهشناسی این تکنیکها روی نیاز لرزهای سازههای فولادی. برای این منظور از دو روش تحلیل حساسیت فراموضعی مبتنی بر تجزیه واریانس و مبتنی بر ابزارهای تئوری اطلاعات برای بررسی حساسیت پاسخ غیرخطی به متغیرهای مختلف چشمه، مسیر و سایت زمین لرزه و همچنین مشخصات فیزیکی سازهها استفاده میگردد. تعیین سهم پارامترهای تحریک این امکان را به ما میدهد که پارامترهای مهم را شناسایی نماییم و با مطالعه بیشتر آنها، به کاهش تغییرپذیری در خروجی تحلیل کمک نماییم. همچنین با شناسایی پارامترهای کم اهمیتتر، با ثابت فرض کردن آنها روی بهترین مقدار میتوان به کاهش حجم محاسبات کمک نمود.
نتایج نشان دادند که عدمقطعیت در پارامترهای زمینلرزه دارای اثر به مراتب بیشتری نسبت به عدم قطعیت در مشخصات سازه است. مهمترین سهم تغییرپذیری در نیاز لرزهای مربوط به عدمقطعیت در پارامترهای چشمه زمین لرزه میباشد. همچنین از میان پارامترهای سازهای، میرایی ویسکوز دارای بیشترین اثر بر تغییرپذیری پاسخ است. نتایج همچنین نشان دادند که روش تحلیل حساسیت مبتنی بر تجزیه آنتروپی میتواند در مسائل پیچیده مهندسی که تاکنون برای تحلیل حساسیت آنها با محدودیتهایی مواجه بودیم، منجر به نتایج مطلوبی میگردد.
رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: sn_eftekhari [AT] iust.ac.ir