جلسه فرهنگی اساتید دانشکده مهندسی صنایع و پیشرفت با سخنرانی حجه الاسلام و المسلمین ابراهیمینژاد مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علم و صنعت ایران با موضوع «صفات عقل متعالی از دیدگاه امام رضا علیه السلام» در روز دوشنبه مورخ ۲۸ دی ماه ۱۳۹۴ (از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۴) برگزار گردید.
جلسه فرهنگی با قرائت قرآن کریم توسط اساتید حاضر در جلسه و تأملی کوتاه در آیات قرائت شده آغاز شد. سپس حجهالاسلام و المسلمین ابراهیمینژاد به ایراد سخنرانی پرداختند. ایشان در بخش اول سخنان خود با اشاره به آیه آخر سوره مبارکه کهف، دستیابی به لقاء الله در دنیا را نیز میسر دانسته و شرط آن را عمل صالح و شریک نگرفتن احدی در عبادت خداوند متعال ذکر کردند. مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علم و صنعت ایران با تاکید بر لزوم بهرهگیری اساتید از کتب و نوشتههای بزرگان، اساتید را به خواندن رساله لقاءالله حضرت آیت الله میرزا جواد ملکی تبریزی که دارای ویژگیهای منحصربفرد و قابل توجهی در راستای اصلاح نفس است، توصیه کردند.
حجهالاسلام و المسلمین ابراهیمینژاد در بخش دوم سخنان خود با اشاره به برگزاری اردوی زیارتی مشهد مقدس برای اساتید به ذکر حدیثی ارزشمند از امام رضا (ع) در توصیف عقل متعالی پرداختند. ایشان بیان کردند که در حدیثی از امام هشتم (ع) آمده است که:
«لا یتـم عقل امـرء مسلـم حتـی تکون فیه عشر خصـال : الخیــر منـه مـأمــول. و الشر منه مأمـون. یستکثر قلیل الخیر من غیره, و یستقل کثیر الخیر مـن نفسه. لا یسأم من طلب الخـوائج الیه, و لا یملّ مـن طلب العلـم طول دهره. الفقر فی الله احب الیه من الغنی و الذل فی الله احب الیه مـن العز فی عدوه. و الخمـول اشهی الیه من الشهره. ثـم قال (ع): العاشره و ما العاشره؟ قیل له: ما هی؟ قال(ع): لایری احدا الا قال: هو خیر منی و اتقی.»
امام رضا(ع) فرمود: عقل شخص مسلمان تمام نیست، مگر اینکه ده خصلت را دارا باشد:
-
از او امید خیر باشد.
-
از بدی او در امان باشند.
-
خیر اندک دیگری را بسیار شمارد.
-
خیر بسیار خود را اندک شمارد.
-
هر چه حاجت از او خواهند دلتنگ نشود.
-
در طول عمر از تحصیل علم خسته نشود.
-
کوچکی در راه خدا، از عزت با دشمن او، محبوبتر باشد.
-
گمنامی و ناشناخته بودن را، از شهرت و مشهور بودن، خواهانتر باشد.
-
فقر در راه خدا برایش از توانگری محبوبتر باشد.
-
سپس فرمود: دهمی و چیست دهمی؟ به حضرت عرض شد: دهمی چیست؟ فرمود: هیچ کسی را نبیند مگر اینکه بگوید او از من بهتر و با تقواتر است.
ایشان با تاکید بر اینکه عقل آن قوه نورانی است که انسان را به سمت حق و حقیقت رهنمون میسازد، لازمه دستیابی به عقل نورانی را پرورش ده صفت ذکر شده در کلام امام رضا (ع) برشمردند. ایشان ضمن بیان اینکه عقل نورانی زیر بار هوای نفس نمیرود، بر تفاوت بین فرد عاقل و فردی که صرفاً محفوظات علمی را با خود به دوش میکشد تاکید کردند. در پایان حجه الاسلام والمسلمین ابراهیمینژاد ضمن آرزوی توفیق زیارت با معرفت حرم امام هشتم (ع) برای اساتید بر هر چه پربارتر برگزار شدن این اردوی زیارتی تاکید کردند.
در بخش دوم جلسه فرهنگی آقای دکتر معینی دبیر هماندیشی اساتید دانشگاه علم و صنعت ایران ضمن تشریح برنامههای در نظر گرفته شده برای اردوی زیارتی مشهد مقدس به بیان نکاتی پیرامون این سفر زیارتی پرداختند. ایشان برنامههای معرفتافزایی با موضوع «تمدن اسلامی»، بازدید از ایران خودروی مشهد و جلسات هماندیشی شامگاهی را از ویژه برنامههای این اردوی زیارتی ذکر کردند که میتواند در کنار زیارت حرم مطهر رضوی (ع) باعث افزایش غنای محتوایی برنامه اردوی مشهد مقدس شود. لازم به ذکر است که در این جلسه علاوه بر اساتید دانشکده مهندسی صنایع و مهندسی پیشرفت، اساتیدی از سایر دانشکدههای دانشگاه علم و صنعت ایران نیز حضور داشتند.
|