مرکز رایانه دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم وصنعت در اواخر سال 1369 با دو دستگاه رایانه IBM فعالیت خود را در سالن اجتماعات دانشکده آغاز، و به نام مرکز رایانه دانشکده معرفی شد و در مهرماه سال 1370 با خرید تعدادی دستگاه رایانه ( PC ریزپردازنده80286) فعالیت خود را توسعه داد. عمده فعالیت مرکز در آن زمان استفاده دانشجویان از امکانات مرکز برای انجام پروژههای درسی و برنامه نویسی واحدهای درسی مرتبط و همچنین برگزاری دورههای آموزش رایانه و تهیه نرمفزار کاربردی موردنیاز دانشجویان بود .
با درک نیاز دروس مختلف به رایانه، نرمافزار و فناوری اطلاعات، مرکز رایانه بر آن شد تا تحولی اساسی در زمینه امور رایانهای در دانشکده انجام دهد، لذا در سال 1371و1372 مرکز رایانه اقدام به خرید تعدادی 10دستگاه رایانه( NEC ریزپردازنده80286) اقدام نمود.
در این سالها بود که عمدهترین اهداف خود را در امور تحقیقات رایانهای و استفاده کمّی و کیفی دانشجویان از نرمافزارهای مختلف و جدید دنبال نمود. دانشکده مهندسی صنایع در آن سالها تنها دانشکدهای بود که مرکز رایانه مستقل و مجهز نسبت به سایر دانشکدهها داشت.
فاز بعدی توسعه با توجه و نیاز روزافزون دانشجویان با خرید تعدادی دستگاه رایانه با پردازندههای 286 در سال 1373 ادامه یافت.
شروع به نصب و راهاندازی شبکهNetware Novell در سال 1372 با استفاده از توپولوژی خطی ( bus ) برای 10 ایستگاه کاری انجام پذیرفت.
از دیگر اقداماتی که در ادامه انجام شد میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- خریدیک دستگاه UPS برای دو رک اصلی در دانشکده و اتاق سرور در سایت مرکز رایانه
- بهینهسازی شبکه LAN
- ارائه طرح اصلاح ساختار شبکه دانشکده
- راه اندازی وب سایت مرکز و دانشکده
- نصب یک دستگاه سوییچ سیسکو در شبکه اصلی
- نصب و راه اندازی شبکه Lan طبقه دوم ،سوم و چهارم دانشکده
- توسعه شبکه Lan داخلی دانشکده
- برقراری ارتباط فیبر نوری سایت مرکز با مرکز رایانه دانشگاه
در آن زمان مرکز رایانه دانشکده بعنوان یک مرکز آموزشی، تحقیقاتی و کاربردی دارای واحدهای زیـر بود :
- واحد تحقیقاتی، آموزشی و اجرایی
بـا توجـه به اینکـه آشنایی با رایانه و نرم افزارهای مختلف و استفاده از آنها برای تمامی دانشجویان، اساتید وکارکنان یک نیاز اساسـی اسـت، مرکز با برگزاری دورههای مختلف آموزش رایانه نرمافزارها و پاسخگوی ایـن نیاز در سطح دانشکده بود. در بخش آمـوزش، با بهـرهگیـری از اساتید مجرب و متخصص، دورههای مختلف عمومی و تخصصی رایانه برگـزار گردید و بـه شـرکت کننـدگانی کـه دوره را بـا موفقیت گذرانده بودند گواهـی پایان دوره آموزشی اعطا میگردید. برخی از این دورهها عبارت بودند از :
1 - آموزش سیستم عامل Dos - Windows ( 98 - 2000 - NT )
2 - آموزش Office ( Word - Excel - Power Point , ...)
3 - آموزش اینتـرنت ( HTML , ... )
4- آموزش نرمافزارهای گرافیکی ( Photoshop , , ...)
5 - آموزش سختافـزار کامپیوتر
1 - آموزش برنامهنویسی Visual Basic
2 - آموزش نرمافـزارهای فنـی و مهندسـی(OR-Storm-Lindo- Craft- Msp- Sap2000 , ...)
3 - آموزش نرمافزارهای ریاضیات ، محاسباتی و آمار(Matlab - Mathcad - Spss , ...)
از سال 76 مرکز رایانه با همکاری سایر واحدهای دانشکده آموزش مهارتهای هفتگانه فناوری اطلاعات و ارتباطات ICDL)) را برای همکاران دانشکده و بعضی از سایر همکاران دانشگاه آغاز نمود.
برای رفـاه حال اعضـای محتـرم هیـات علمـی دانشکده، دانشجویان و کارکنان بسیـاری از دوره های فوق بصورت فشـرده تحت عنـوان کارگاههای آموزشـی برگـزار گـردید. از جمله کارگاههای آموزشی برگزار شده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- کارگاه آموزشی اینترنت برای اعضاء هیئت علمی وکارکنان و دانشجویان
2- کارگاه آموزشی بانکهای اطلاعاتی Access ، ...
3- کارگاه آموزشی یرای دانشجویان از جمله( شبیه سازی، تحقیق درعملیات، کنترل پروژه، ... .(
با توجه به همکاری مرکز رایانه با دانشجویان و نیاز دروس دانشکده گروه نرمافزاری توسط دانشجویان مستعد و علاقمند در مرکز تشکیل و فعالیت خود را شروع نمود. گروه نرم افزاری به منظور توانمندسازی دانشجویان دانشکده اقدام به تهیه و انتشار خودآمـوز، جزوات و درسنامـه نرمافـزارهای مختلف نمود. جزوات آموزش ویندوز 98 در دو سطح مقدماتی و پیشرفته، آموزش word2000 و جزوه نرمافزار ریاضی، آمار و سایر نرمافزارهای مهندسی صنایع آماده شد و در اختیار دانشجویان قرار گرفت و همچنین جزوات دیگری مثل اینترنت، شبکههای کامپیوتری، آموزش Excel تهیه گردید.
در مرکز رایانه اجرای پروژههای مختلف رایانه و فعالیتهای وابسته به آن برای کلیه دانشجویان و سایر مراجعهکنندگان انجـام میپذیرفت که عبارت بودند از :
1 - طراحی، نصب، راهاندازی شبکههای رایانه و آموزش
2- برگزاری دورههای آموزشی مورد نیاز سازمانها و شرکتها
در آن زمان مرکزرایانه با توجه به نیاز نسبت به تهیه فضای بزرگتر اقدام نمود که با جابجایی آزمایشگاه اندازهگیری دقیق به کارگاه ماشینافزار فضای آزمایشگاه اندازهگیری دقیق در اختیار مرکز رایانه قرارگرفت .
به منظور افزایش کارآیی و بهبود نحوه انجام کارها، کامپیوترها بصورت شبکهای به هم متصل گردیده بودند و توپولوژی خطی (bus) بکار رفته بود که با تغییر در شبکه مرکز از نوع ستارهای (star) و تعداد 40 دستگاه کامپیوتر در مدلهای Pentium III تا Pentium 4 موجود و قابل استفاده بود.
1 –سایتهای مرکز رایانه با شروع هر ترم از ساعت 8 صبح الی 7 شب به صورت یکسره فعال بود .
2 - دانشجویان دانشکده با عضویت در مرکز میتوانستند از امکاناتی که در این مرکز فراهم شده بود با تسهیلات ویژهای استفاده نمایند.
3- علاوه بر اعضا تمام دانشجویان دانشکده سایر دانشجویان دانشگاه نیز میتوانستند از امکانات مرکز در هنگام مراجعه به این مرکز استفاده نمایند.
4 - تسهیلات ویژهای که برای اعضا در نظر گرفته شده بود شامل ارائه نرم افزارهای جدید- خدمات کپی، پرینت از برنامههای دانشجویان به تعداد لازم- استفاده از اینترنت، مشاوره و ....
5 - در شروع هر ترم کلیه اساتید دانشگاه اسامی دانشجویانی که واحدهای کامپیوتری و مرتبط داشتند به مرکز ارسال و طبق برنامه زمانبندی شده به دانشجویان وقت داده می شد تا در ساعات تعیین شده مراجعه و استفاده نمایند.
6 - تعدادی از اساتید در شروع هر ترم ضمن هماهنگی با مرکز، کلاسهای درسی خود را در سایت آموزشی مرکز برگزار مینمودند و کلیه امکانات سایت اعم از کامپیوترها و ویدئو پروژکتور در اختیار اساتید و دانشجویان گذاشته میشد.
7 - دو سایت اینترنت با تعداد 50 دستگاه کامپیوتر متصل به اینترنت برای استفاده دانشجویان دکترای،کارشناسی ارشد و کارشناسی در نظر گرفته شده بود.
8- برگزاری کلاسها و دورههای مختلف آموزش کامپیوتر در سطوح مختلف راهاندازی شده بود. این دورهها توسط خود مرکز و همچنین با همکاری گروه نرمافزاری برگزار میگردید.
9 - مجموعه بزرگی از نرمافزارهای مختلف در زمینههای علوم فنی و مهندسی، ریاضی و آمار بر روی دیسک و CD تهیه گردیده و همچنین بر روی سیستمها نصب شده بود و در صورت نیاز دانشجویان، قابل ارائه به آنها بود.
10 - در سیستمهای مرکز برای آشنایی بیشتر دانشجویان سعی شده بود از سیستم عاملهای مختلف استفاده شود. (مانند Dos ,Windows 98,2000 ,XP )
|