در یکی از روزهای فرخنده سال جاری،
ماهواره نوید علم وصنعت توسط ماهواره بر داخلی سفیر 1B به فضا پرتاب میشود
ماهواره نوید علم و صنعت در روزهای آینده بستهبندی و تحویل سازمان صنایع هوا فضا میشود تا آزمایشهای مرتبط با پرتاب و پیش پروازی را طی کند و بعد از اتمام این مرحله در یکی از روزهای فرخنده سال جاری، توسط ماهواره بر داخلی سفیر 1B به فضا پرتاب خواهد شد.
تمامی مراحل طراحی و ساخت این ماهواره در مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت صورت گرفته و به همین مناسبت عصر روز شنبه شانزدهم مهرماه سال 90 با حضور دکتر تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دکتر فاضلی، رئیس سازمان فضایی کشور، همایش چشمانداز فعالیتهای فضایی در این دانشگاه برگزار شد.
دکتر تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سخنانی در این همایش ضمن اشاره به تاریخچه پرداختن به فناوری فضایی در کشور اظهار داشت: فناوریهای فضایی از سال 71 به صورت جدی در کشور مورد توجه قرار گرفت و بعد از مطالعات کلی درآن، نهایتاً مقرر شد در سالهای 74 و 75 ساخت یک ماهواره کوچک در دستور کار قرار بگیرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه صحبتهای خود گفت: در همان سالهای اولیه اساتید و دانشجویان دانشگاه علم وصنعت ایران در هسته اولیهای که برای طراحی و ساخت ماهواره شکل گرفت حضوری فعال داشتند و جزء اولینها در این زمینه بودند و خوشبختانه بعداً هم این روند ادامه یافت که از این جهت به شما اساتید و دانشجویان دانشگاه تبریک میگویم.
دکتر تقیپور، در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: شاید این تاریخچه پانزده ساله از نظر عمر فناوری فضایی خیلی زیاد نیست ولی به هر صورت برای ما حاوی درسهای بسیار مهمی است که میبایست برای آینده برنامه فضایی کشور به صورت جدی مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد.
در بخش دیگری از این همایش دکتر جبلعاملی، رئیس دانشگاه علم وصنعت ایران بعد از خیر مقدم به میهمانان اظهار داشت: سالها بود که دانشگاه و بخشهای مختلف دولتی و صنعتی درگیر چالش مهم ارتباط دانشگاه و صنعت بودند و متاسفانه نه صدای دانشگاه و نه صدای بخش صنعت به هیچ جایی نمیرسید.
دکتر جبلعاملی، در تکمیل جمله فوق گفت: شاید حلقه مفقوده ارتباط دانشگاه و صنعت در این بود که دانشگاهها ماموریتگرا نبودند و در هر زمینهای ورود میکردند و از طرفی انتظارات بخش صنعت هم مشکلات فوری و فوتی بود و به همین دلیل هیچ موقع ارتباط منطقی بین محققان دانشگاهی و بخشهای صنعتی شکل نمیگرفت.
رئیس دانشگاه گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر دانشگاههای بزرگ به سمت ماموریتگرا شدن پیش رفتند و این موضوع مورد پذیرش و اقبال مسوولان وتصمیمگیران مهم مملکتی نیز قرار گرفت.
وی افزود: طی پنج سال گذشته جمعیت دانشجویان دکتری دانشگاههای کشور چندین برابر شده و در همین دانشگاه علم وصنعت ایران در این مدت با افزایش چهار برابری، تعداد دانشجویان دکتری به 800 نفر رسیده است.
یعنی در سال حدود 200 رساله دکتری دفاع میشود و این موضوع به معنی این است که همه اعضای هیات علمی و عصارهای از نخبگان علمی کشور روی یک موضوع تحقیقاتی خاص ] ماموریتگرایی [ کار و تلاش تحقیقاتی میکنند.
اما در بخش دیگری از این همایش دکتر فاضلی، رئیس سازمان فضایی کشور، گفت: این هفته در سطح جهانی مصادف است با پنجاهمین سالگرد ورود انسان به عرصه فضا و ماوراء جو است و به همین مناسبت درمجامع بینالمللی فضایی توجه خاصی به هفته جهانی شده است.
رئیس سازمان فضایی کشور گفت: ماهواره نوید دانشگاه علم وصنعت ایران در روزهای آینده بستهبندی و تحویل سازمان صنایع هوا فضا میشود تا آزمایشهای مرتبط با پرتاب و پیشپروازی را آزمایش کند و انشاءا... بعد از اتمام این مرحله، در یکی از روزهای فرخنده سال جاری توسط ماهواره بر سفیر 1B به فضا پرتاب خواهد شد.
دکتر حسین بلندی، رئیس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت ایران نیز در سخنانی گفت: ماهواره نوید اولین ماهواره 100 درصد بومی کشور است که نمونه مهندسی آن در سال 88 و در کمتر از 5 ماه ساخته شد و نمونه پروازی آن نیز هم اکنون درمرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت ایران طراحی و ساخته شده است.
رئیس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت ایران اضافه کرد: این ماهواره که قرار است در سال جاری توسط ماهواره بر سفیر 1B به فضا پرتاب شود هم اکنون آماده تحویل به سازمان صنایع هوا فضا است و به مناسبت هفته جهانی فضا در هفته جاری برای تست نهایی به این سازمان تحویل داده میشود.
دکتر بلندی گفت: این ماهواره کوچک که در ساخت آن از استاندارد جهانی ECSS تبعیت شده است با 50 کیلوگرم وزن و طول عمر 2 ماهه مداری، ماموریت عکسبرداری در ارتفاع هزار کیلومتری از سطح زمین را به عهده دارد.
لازم به ذکر است در ابتدای این همایش دکتر اسماعیلزاده (معاون ساخت و تست) و دکتر قربانی (معاون فنی و مهندسی) مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت ایران فعالیتهای بخشهای مختلف مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه را برای حاضرین تشریح نمودند.
گفتنی است در پایان این مراسم ساختمان مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم وصنعت ایران با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افتتاح شد.