وزیر فرهنگ در همایش ملی کرسیهای آزاد اندیشی:
محیط ما باید محیط نقد مستدل، علمی و منصفانه باشد نه تکفیر و توهین
سهشنبه 26 بهمن، اولین همایش ملی کرسیهای آزاد اندیشی، فرصتها و چالشها با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تنی چند از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، روسای برخی دانشگاهها و جمعی از اندیشمندان در دانشگاه علم وصنعت ایران برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این همایش یک روزه، دکتر سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به تاکید و مطالبه مقام معظم رهبری از نخبگان جامعه برای پیگیری موضوع کرسیهای آزاد اندیشی، گفت: در وهله اول باید خود اساتید، دانشجویان و صاحبان اندیشه در این حوزه وارد شوند و بعد مسئولان حمایت کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک میلاد پیامبر نور و رحمت گفت: پیامبر اسلام کسی است که اولین آیهای که بر او نازل شد، «اقرأ» و معجزهاش کتاب بود و این تبیین رسالت انبیاست.
وی تصریح کرد: انبیاء آمدند تا گنجینههای عقل و دانش را بارور کنند و غل و زنجیر خرافات و موهومات را بزدایند و در قرآن، آیات فراوانی داریم که انسانها را به تفکر و تعقل فرا میخواند.
وی با بیان این نکته که غرب از همه ابزارها برای تبلیغ تفکر خود استفاده میکند، افزود: کرسیهای آزاد اندیشی میتواند تریبونی برای انقلاب باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر لزوم نقد آرا و نظرات، در کمال احترام و با استفاده از اصول علمی تاکید کرد و گفت: در مراکز علمی و دانشگاهها باید دائماً آموزش و پژوهش مورد نقد قرار گیرد چرا که تکرار مکررات، ثمری ندارد و در ردّ و اثباتهاست که روحیه علمی، تداوم و استمرار مییابد.
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری اظهار داشت: در بحث استفاده از نظرات، نه معتقد به جمود و دگم اندیشی هستیم و نه هرج و مرج و شالوده شکنی. نقد آرا و طرح چالشها و شبهات باید بر پایه و مبانی درست استوار باشد که مسلماً نیاز به اشراف و احاطه علمی زیادی دارد.
دکتر حسینی در پایان افزود: محیط ما باید محیط نقد مستدل، علمی و منصفانه باشد نه محیط تکفیر و توهین و نه حالت جمود ذهنی که مجال طرح اندیشههای جدید را سلب کند.
در این مراسم همچنین دکتر جبلعاملی (رئیس دانشگاه)، طی سخنانی هدف از بحث و مناظره را کشف حقیقت ذکر کرد و گفت: به تاکید قرآن کریم، حق باید از باطل جدا شود. در طول تاریخ، هم باطل چهره بطلان خود را در زیر چتر غبار آلود منطقهای پوشالی و مغالطهها پنهان کرده و هم طرح مباحث به شیوه علمی و منطقی در فضای علمی، چهره حق را نمایان ساخته است.
رئیس دانشگاه به تصویب آییننامه کرسیهای آزاد اندیشی در شورای فرهنگی دانشگاه اشاره کرد و افزود: این فضا را ابتدا در حوزه اساتید تمرین میکنیم و بعد به مرور و بسته به سلیقه و مطالبه دانشجویان، به حوزههای دانشجویی نیز تسّری خواهیم داد. وی تصریح کرد: اگر بخواهیم وحدت واقعی حوزه و دانشگاه را تحقق دهیم، باید با ابزار درست اندیشیدن و تحلیل مساله آشنا شویم.
در بخش دیگری از این مراسم، حجهالاسلام و المسلمین ابراهیمینژاد، رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، این همایش را برخاسته از احساس مسئولیت و نگرانی از تاخیر و تعلیل در اجرای فرامین مقام معظم رهبری دانست و افزود: اسلام عزیز، در تشویق و ترغیب بشریت به کسب علم، پیشتاز است و ارزش تفکر آن قدر بالاست که در بعضی روایات، یک ساعت تفکر معادل یک سال و در جایی دیگر معادل هفتاد سال عبادت است.
حجهالاسلام و المسلمین ابراهیمینژاد با تقسیم آفات تفکر به آفات درونی و بیرونی گفت: یک سلسله قیود و کششهایی به صور مختلف در درون انسان هست که میتواند روی افکار ما نیز تاثیر گذارد و راه حل این آفت، ذکر و دوری از غفلت و داشتن سلوک فردی است چرا که آن آزادی که خدا مطرح میکند از متن عبودیت میگذرد. آفت دوم مانع بیرونی است که معالاسف ساخته و پرداخته خود ماست و همتی لازم است تا برطرف شود.
حجهالاسلام و المسلمین دکتر نصیری، دبیر علمی همایش، در ابتدای این همایش در سخنانی اظهار داشت: از جمله برکات ارزشمند انقلاب اسلامی آزادی و آزاد اندیشی است و گفت: مقصود از آزاد اندیشی، شکستن حصارهای کاذب تنیده به دور حقایق و جسارت نقد آراء با تکیه بر مبانی علمی است.
دبیر علمی همایش افزود: امروز در سایه سار فرازمند انقلاب، برغم همه دشمنیها، کارشکنیها و عنادها شاهد رشد و شکوفایی معنویت، اخلاق، علم و فناوری در زمینههای مختلف علمی هستیم که همه اینها رهین رستن از زنجیرهای بسته بر ذهن و فکر فرهیختگان و اندیشمندان این آب و خاک است.
دکترنصیری تصریح کرد: اگر بر آزاد اندیشی، نظریهپردازی، نقد و نو آوری و نهضت تولید علم بویژه در عرصههای سیاسی تأکید داریم، راهی جز استقبال و تشویق این دست از آزاداندیشیها و آزاداندیشان نداریم. این امر از آن رو اهمیت خود را باز مییابد که ما در آستانه دهه پیشرفت و عدالت قرار داشته و افق برترین کشور منطقه را تا دو دهه دیگر برای خود ترسیم کردهایم .
ارایه سه مقاله به صورت شفاهی، سخنرانی دکتر چلداوی (مسئول هماندیشی اساتید و عضو هیات علمی و رئیس دانشکده مهندسی برق) و برگزاری کرسی آزاد اندیشی علمی- تخصصی با موضوع «دانشجوی کارآفرین یا دانشجوی کارمند» از برنامههای دیگر این همایش، پس از مراسم افتتاحیه بود.