سه شنبه ۹ شهریور ۱۴۰۰ -
مهندسی صنایع- سیستمهای اطلاعاتی
مهندسی صنایع- سیستمهای اطلاعاتی
۱-مقدمه
توسعه روزافزون فناوریهای اطلاعات و ارتباطات فرصتهای جدیدی را برای مدیریت بهتر و کارآمدتر عموم سیستمها فراهم می آورد. گرایش مهندسی سیستمهای اطلاعاتی در پی این هدف بنیادی است که چگونه میتوان با استفاده از ابزارها، تکنیکها و روشهای جدیدی که در حوزه های مختلف مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات توسعه مییابند به نحو بهتری عملیات، مدیریت عملیات و تصمیم گیری در سیستمهای واقعی را بهبود بخشید.
با توجه به خلا جدی که در کشور برای توسعه افرادی که بتوانند با درک عمیق از نیازمندیهای سیستمهای واقعی (مانند سیستمهای تولیدی، لجستیک و حمل و نقل، سلامت و...) به تحلیل، طراحی و توسعه سیستمهای اطلاعاتی مورد نیاز بپردازند، این گرایش جدید میتواند منجر به تربیت افراد خبره در این عرصه گردد روندهای موجود در دنیا نیز مؤید این نگاه است و توسعه رشتههای مرتبط با مهندسی سیستمهای اطلاعاتی بیانگر نقشآفرینی جدی این رشته در فضای واقعی جوامع میباشد.
از دیگر سو، رشد علوم داده که حوزههای مختلف علوم را دربرگرفته است، بکارگیری این حوزه نوظهور دانش در سیستمهای واقعی را اجتناب ناپذیر و ضروری مینماید. با توجه به سرفصلها و مباحث مورد نظر در این گرایش، فارغالتحصیلان این گرایش به خوبی قادر خواهند بود بین علوم داده و علوم مهندسی سیستم ارتباطی موثر ایجاد کنند.
به عبارت بهتر رویکردهای سنتی مهندسی صنایع امروزه در کشورهای پیشرفته با بهره گیری از روش های اطلاعاتی و داده محور و موضوعاتی همچون "بلاک چین" و "بیگ دیتا" در حال تحول و بازنگری است لذا ضرورت دارد این تحول در کشور ما نیز مورد توجه قرار گرفته و از مزایای وسیع آن که در صنایع کشور از آثار و برکاتی جدی برخوردار خواهد شد، بهرهمند گردیم.
۲-تعریف و اهداف
دوره کارشناسی ارشد مهندسی سیستمهای اطلاعاتی، یکی از مجموعه های آموزش عالی در زمینه فنی – مهندسی بوده و از گرایش های دوره کارشناسی ارشد مهندسی صنایع می باشد. در این گرایش، هدف تربیت متخصصانی با حوزههای توانمندی زیر است:
-بهینه سازی و بهسازی سیستم ها و روشها با بکارگیری رویکردهای مبتنی بر سیستم های اطلاعاتی و علوم داده (شبیه بلاک چین، بیگ دیتا و ...)
-توانمندی تحلیل و توسعه سیستمهای اطلاعاتی، بویژه سیستم های اطلاعاتی یکپارچه سازمانی در صنایع و شرکت های تولیدی و خدماتی سنتی و الکترونیکی
-هوشمندسازی سیستمهای اطلاعاتی با بکارگیری رویکردهای داده محور
-توسعه کسبوکارهای الکترونیک
-معماری یکپارچه سازمانی
۳-مهارتهای دانش آموختگان
امروزه و با ورود به عصر اطلاعات و استفاده از فناوری های اطلاعاتی صنایع دچار تغییرات شگرفی گشته اند لذا وجود متخصصین حوزه مهندسی صنایع که با بهره گیری از روش های مبتنی بر تحلیل سیستم های اطلاعاتی و بهره مندی از روش های داده بنیان بتوانند با هدف بهبود و بهینه سازی سیستم ها اقدام کنند کاملا ضروری است این رشته گرایش خلاء دانشی و مهارتی موجود در فارغ التحصیلان مهندسی صنایع را پوشش داده و آن ها با این دانش می توانندکمبود های موجود در حوزه مهندسی صنایع کشور را برطرف نمایند لذا بازار کار این رشته گرایش، کلیه صنایع و شرکت های تولیدی، تحقیقاتی و خدماتی در کسب و کارهای سنتی و الکترونیکی است.
۴- برنامه آموزشی
به طور خلاصه برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد مهندسی صنایع گرایش مهندسی لجستیک و زنجیره تامین بصورت زیر می باشد که متعاقباً به شرح هر یک از آنها می پردازیم:
ردیف
نام درس
واحد
۱
دروس اصلی
۱۲
۲
دروس تخصصی اختیاری
۱۲
۳
سمینار و پایان نامه
۸
جمع
۳۲
ب- دروس اصلی
ردیف
نام د رس
واحد
۱
مدلهای کسبوکار و خلق ارزش
۳
۲
امنیت سیستمهای اطلاعات
۳
۳
سیستمهای مدیریت فرآیندهای کسبوکار
۳
۴
دادهکاوی: مدلها، الگوریتمها و کاربردها
۳
ج- دروس تخصصی و اختیاری
ردیف
نام درس
واحد
۱
معماری و برنامهسازی تحت وب
۳
۲
مدیریت ارتباط با مشتری
۳
۳
مدیریت عدم اطمینان در سیستمهای اطلاعات
۳
۴
کاربرد شبکههای عصبی مصنوعی
۳
۵
نظریه فازی و کاربردهای آن
۳
۶
نظریه اطلاعات
۳
۷
اصول ارتباطات رقمی
۳
۸
شبکههای ارتباطات دادهها
۳
۹
مدلسازی و بهینهسازی جریان شبکههای اطلاعاتی
۳
۱۰
آمار و دیداریسازی برای واکاوی و استنتاج دادهها
۳
۱۱
سیستمهای تجارت و بازاریابی الکترونیک
۳
۱۲
استنتاج از دادهها و مدلها
۳
۱۳
اقتصادسنجی کاربردی دادههای کلان
۳
۱۴
مدیریت پایگاه داده مکانی و GIS پیشرفته
۳
۱۵
ماشین به ماشین و اینترنت اشیاء
۳
۱۶
جمعسپاری و نوآوری باز
۳
۱۷
سیستمهای پشتیبان دانش، اطلاعات و خلاقیت
۳
۱۸
سیستمهای خبره فازی و استدلال فازی
۳
۱۹
شبکههای اجتماعی محاسباتی
۳
۲۰
علوم داده
۳
۲۱
برنامهریزی منابع سازمانی
۳
۲۲
مدیریت پروژه سیستمهای اطلاعاتی
۳
۲۳
بازی کاری در سیستمها
۳
۲۴
تکنیکها و فناوریهای کلان داده
۳
د- سمینار و پایان نامه
ردیف
نام درس
واحد
۱
روش تحقیق
۱
۲
سمینار کارشناسی ارشد
۱
۳
پایان نامه کارشناسی ارشد
۶