 |
خانم اقلیما مهدوی دانشجوی دکتری جناب آقای دکتر آیت اللهی روز شنبه 96/02/02 از رساله دکتری خود تحت عنوان "بررسی رشد ترک در نمونه های سنگی آزمایشگاهی" دفاع خواهد کرد. این جلسه ساعت 18 روز شنبه در آمفی تاتر دانشکده مهندسی مکانیک برگزار خواهد شد.
|
چکیده:
در این پژوهش، با توجه به اهمیت فرآیند رشد ترک در مواد سنگی از لحاظ طراحی و کاربردی، به بررسی رشد ترک در آزمایشهای تعیین چقرمگی شکست مواد سنگی، با استفاده از روشهایمختلف پرداخته شد.بررسی عددی رشد ترک در نمونههای سنگی نیمهدیسک با دو نوع شیار مستقیم و V-شکل با استفاده از روش اجزای محدود،صورت گرفته و پارامترهای شکست از جمله ضریب شدت تنش بیبعد و طول ترک بحرانی که نشاندهنده ناحیه رشد پایدار ترک در نمونههایی با شیار V-شکل است، برای محدوده گستردهای از پارامترهای هندسی محاسبه شد. بررسی تحلیلی نیز با استفاده از روش ترکیب برشی صورت گرفته که مقایسه نتایج، نشاندهنده دقت مناسب روشها میباشد.
امکانسنجی سه روش تجربی در روند رشد ترک بررسی شد. روند رشد ترک در نمونههایی با شیار مستقیم و V-شکل، با بررسی تعداد کل شمارشها در روش انتشار آکوستیکی مقایسه شد. همچنین، از نتایج حاصل از اسکن CT با اشعه ایکس نیز در محاسبه طول ترک بحرانی با دقت قابل قبولی استفاده شد. سطح شکست در دو ناحیه پایدار و ناپایدار رشد ترک نیز با استفاده از تصاویر حاصل از میکروسکوپ نوری بررسی شد که نشاندهنده صافی سطح بیشتر در ناحیه رشد پایدار ترک بود.
در ادامه، تاثیر هندسه نمونه و هندسه شیار اولیه ایجاد شده در نمونه بر مقدار چقرمگی شکست، با استفاده از معیار حداکثر کرنش مماسی بهبود یافته با در نظر گرفتن پارامتر هندسی تنش T بررسی شد که بیانگرتاثیر مستقیم بر مقدار چقرمگی شکست حاصل از نمونههای مختلف بود. علاوه بر این، مطالعه آماری مقدار چقرمگی شکست مواد سنگی با توزیع احتمال ویبول، در نمونههای مختلف (با شیار مستقیم و شیار چورون)، نشان داد که شیار چورون، مقدار متوسط چقرمگی شکست بیشتر و پراکندگی کمتری را در مقایسه با شیار مستقیمحاصل مینماید.
تاثیر پارامترهای فشار بخار آب و فشار همهجانبه که از شرایط محیطی برجا در زیر زمین هستند نیز به صورت آزمایشگاهی، بر نحوه رشد ترک و مقدار چقرمگی شکست در نمونههای سنگی نیمهدیسک بررسی شد. مشاهده شد که با افزایش فشار بخار آب، استحکام سنگها کاهش پیدا میکند که این عامل در بارگذاری مود I نسبت به بارگذاری مود II تاثیر کمتری از خود نشان میدهد. همچنین، تحت فشار همه جانبه و بر اساس نتایج بدست آمده از شبیهسازیهای عددی، چقرمگی شکست اصلاحی مود I سنگها با استفاده از تغییری در رابطه استاندارد، پیشنهاد شد.
واژههای کلیدی: چقرمگی شکست مواد سنگی، طول ترک بحرانی، روش ترکیب برشی، فشار بخار آب، فشار همه جانبه
|