برگزاری کارگاه تخصصی استانداردسازی بین المللی توسط عضو هیات مدیره فنی سازمان ISO در دانشگاه علم و صنعت ایران
آکادمی بین الملل دانشگاه علم و صنعت ایران، در نهمین نشست از مجموعه نشست های تخصصی همکاری های علمی و بین المللی، کارگاه تخصصی با عنوان «سازمان ایزو و روند تدوین استانداردهای بینالمللی» را با هدف بسترسازی برای تشکیل انجمن دانشجویی استاندارد برگزار کرد.
مدرس این کارگاه که در تاریخ 30 آبان 1397 در مجتمع بین المللی امام خمینی (ره) دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد، دکتر مژده روشن طبری (عضو هیات مدیره فنی سازمان ISO) بود.
در نهمین نشست تخصصی همکاری های علمی و بین المللی، ابتدا دکتر شاه حسینی (معاون بین الملل دانشگاه)، با اشاره به برگزاری جلسه ای با حضور دبیرکل سازمان استاندارد بین المللی ایزو در مهرماه سال جاری در دانشگاه، هدف از برگزاری این کارگاه را برداشتن گامی به سوی همکاری با نهادهای استاندارد در سطح بین المللی عنوان کرد و گفت: در چند دانشکده دانشگاه علم و صنعت ایران، فعالیت های خوبی در جهت استانداردسازی داریم. وی افزود: در این کارگاه دانشجویان و شرکت کنندگان با جایگاه و روند استانداردسازی در جهان آشنا می شوند.
معاون بین الملل دانشگاه توضیح داد که پس از تولید مقاله، تعداد ارجاعات به مقالات مطرح است و مقالاتی که به عنوان مرجع، مورد اقبال قرار می گیرند پس از مدتی مورد توجه صنعت واقع می شوند و نتایج آن به عنوان محصول کاربردی در صنعت ظاهر می شود و سپس در این موقعیت قرار می گیرد که می خواهیم محصول تولید شده، استاندارد باشد. بنابراین دانشجو باید بداند فعالیت علمی ای که در دانشگاه انجام و تبدیل به مقاله می شود، در چند گام بعد باید تبدیل به استاندارد بین المللی شود.
دکتر شاه حسینی به تبیین دو نوع برخورد در مقوله استانداردسازی پرداخت و گفت: یک نگاه، ارزیابی کارهایمان با استاندارد است که در تمام شئون کاری، استاندارد را به مثابه شابلون روی کارهای خود قرار داده، بسنجیم که کار ما چقدر منطبق با استاندارد است. دومین نگاه، نقش داشتن در تدوین استاندارد بین المللی است. وی تاکید کرد: منافع ما ایجاب می کند تلاش کنیم در کمترین فرصت ممکن حضور فعال در صحنه تدوین استاندارد داشته باشیم، در غیر این صورت محکوم به استفاده از استانداردی هستیم که برایمان تدوین کرده اند.
در ادامه جلسه، دکتر هاشم آبادی (عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه و رئیس کمیته فنی اندازهگیری کمیت های سیالات(TC30) متناظر با ایزو در سازمان ملی استاندارد ایران)، توضیحاتی در خصوص فعالیت های پژوهشکده اندازه گیری سیالات دانشگاه و اهمیت تدوین استاندارد در بحث های اندازه گیری جریان سیالات ارایه کرد.

سپس دکتر مژده روشن طبری (عضو هیات مدیره فنی سازمان بین المللی استاندارد و عضو هیات علمی پژوهشگاه استاندارد)، کارگاه «سازمان ایزو و روند تدوین استانداردهای بین المللی» را برای دانشجویان و جمع حاضر در جلسه ارایه کرد. وی ابتدا سازمان جهانی استاندارد، تاریخچه، کمیته ها، روند بررسی و تدوین و تصویب استانداردها و نحوه فعالیت این سازمان را معرفی کرد و گفت: سازمان جهانی استاندارد (ایزو)، 162 عضو از کشورهای مختلف دنیا دارد و دارای 243 کمیته فنی فعال، 505 زیرکمیته، 2682 گروه کاری و 63 گروه مطالعاتی موقت است که ایران از 243 کمیته فنی، تنها سه کمیته را مدیریت می کند.
دکتر روشن طبری سپس با اشاره به اینکه تنها چند کشور صنعتی پیشرفته در تدوین استاندارد جهانی مشارکت دارند، به تبیین دلایل و اهمیت مشارکت کشورهای در حال توسعه در تدوین استانداردهای جهانی پرداخت و افزود: استانداردی که در ایزو تعیین می شود روی صنایع و زندگی ما تاثیر دارد و اگر در مراحل تدوین استاندارد، سکوت کنیم خواه ناخواه در مراحل اجرا، دچار مشکل خواهیم بود بخصوص وقتی پای صادرات به میان آید.
شایان ذکر است که این کارگاه به دنبال حضور رییس سازمان ISO در مهرماه 1397 در دانشگاه علم و صنعت ایران و توافق انجام شده برای توسعه فعالیت های دانشگاهی در آن سازمان برگزار شد. هدف از این کارگاه- که برای بیش از 200 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد- ارایه مبانی لازم و آشنایی شرکت کنندگان با روش تدوین استانداردهای بین المللی در نهادهای جهانی و نقشی که پژوهشگران جوان می توانند در آن ایفا نمایند، بود.
آلبوم تصاویر
Sapp.ir/iust_iran
|