
خانم ندا شهبازی دانشجوی دکتری شیمی، در تاریخ ۳/۸/۱۴۰۱. از رساله دکتری خود تحت عنوان کاربرد نانوحسگرهای نوری بر پایه نانوذرات پلاسمونی طلا و نقره جهت اندازهگیری زیست نشانگر سرطان سینه و داروی متفورمین با راهنمایی آقای دکتر روح اله زارع دورابی دفاع خواهدکرد.
استاد راهنمای اول: دکتر روح اله زارع دورابی
استاد مشاور اول:دکتر سید مرتضی نقیب
هیات داوران: دکتر افسانه ملاحسینی، دکتر علی غفارینژاد، دکتر محمدرضا هرمزینژاد، دکتر فرنوش فریدبد
این جلسه ساعت ۱۵:۳۰ روز سه شنبه در سالن کنفرانس دانشکده شیمی برگزار خواهد شد.
چکیده : .
متفورمین یکی از داروهای متداول برای کنترل دیابت نوع ۲ است که به عنوان خط اول درمان این بیماری تجویز میشود. روشهای مختلف تجزیهای برای اندازهگیری متفورمین گزارش شده است، با این حال تعیین دقیق غلظت آن به وسیله روشهای ساده و ارزان قیمت هنوز هم چالش برانگیز است. در این رساله، حسگری نوری در محدوده طیفسنج مرئی بر پایه نانوذرات طلا برای شناسایی و اندازهگیری متفورمین معرفی شده است. نانوذرات طلا با گروه پوشاننده سیترات به عنوان جزء تشخیصی حسگر در نظر گرفته شد. در اثر افزایش متفورمین به محلول حسگری، برهمکنش متفورمین و نانوذرات طلا سبب کاهش شدت پیک جذبی نانوذرات طلا در طول موج بیشینه ۵۲۵ نانومتر شد و همچنین پیک جدیدی در ناحیه ۶۴۵ نانومتر ظاهر گردید. افزون بر این، اضافه شدن متفورمین به محلول حسگری سبب نزدیک شدن نانوذرات طلا به یکدیگر شد و تغییر رنگ در محلول حسگری رخ داد. سه فاکتور موثر بر پاسخ حسگر نوری به متفورمین از جمله pH، نسبت غلظتی نانوذره و زمان با استفاده از روش طراحی آزمایش و به کمک طرح مرکب مرکزی و روش یک متغیر در زمان بهینه شد. در شرایط بهینه، پاسخ حسگر به متفورمین در محدوده غلظتی ppm ۲۵/۶ تا ۳/۱۳۳ خطی بود و مقدار حدتشخیص روشppm ۷۹/۱ طبق فرمول محاسبه گردید. انحراف استاندارد نسبی روش طبق فرمول ۵۳/۲ % به دست آمده است. گزینشپذیری عملکرد حسگر نیز در حضور یونها و ترکیبات دارویی همخانواده با متفورمین با کمک دو روش رنگسنجی و طیفسنجی بررسی شد. در نهایت، عملکرد حسگر در نمونه سرم انسانی ارزیابی شد.
تراستوزوماب (HER)، یک مونوکلونال آنتیبادی است که برای درمان سرطان سینه استفاده میشود. تعیین غلظتهای پایین این مولکول اهمیت دارد. در این پژوهش حسگری مبتنی بر روش نسبتسنجی برای اندازهگیری و شناسایی HER طراحی و سنتز گردید.. عوامل موثر بر حسگری از جمله pH، دما و نسبت غلظتی نانوذرات با روش طراحی آزمایش و طرح مرکب مرکزی با انجام ۱۶ آزمایش در ۲ روز کاری مطالعه شد. گستره خطی اندازهگیری HER طبق آزمایشهای انجامشده در شرایط بهینه در محدوده ۵۰ تا ۴۰۰ میکرومولار و حد تشخیص ۷/۳ نانومولار به دست آمد. اثر گونههای مزاحم با بررسی ترکیبات یونی و دارویی با گروههای عاملی مشابه با HER مطالعه شد. تکرارپذیری پاسخ حسگر در هفت روز کاری مقایسه و نتایج قابل قبولی حاصل شد. میانگین انحراف استاندارد نسبی کمتر از ۵% ثبت شده است. در انتها برای بررسی کارایی روش، دو نمونه حقیقی سرم انسانی و سرم جنین گاوی ارزیابی شد. انحراف استاندارد نسبی در نمونههای حقیقی کمتر از ۵ درصد محاسبه شد. شایان ذکر است، مقدار نمونه سرم لازم برای انجام فرآیند حسگری حدود ۵/۳۷ میکرولیتر بوده است.
|