دفاعیه دکتری در دانشکده شیمی

خانم مرضیه کمانکش ارگسی دانشجوی دکتری شیمی، در تاریخ 31/04/1398 از رساله دکتری خود تحت عنوان" توسعه و معتبرسازی روشهای میکرواستخراج جهت تعیین آلایندهها و مواد زیست فعال در آنالیز نمونههای غذایی " با راهنمایی خانم دکتر افسانه ملاحسینی دفاع خواهدکرد.
استاد راهنمای اول: افسانه ملاحسینی
استاد راهنمای دوم: عبدالرضا محمدی
هیات داوران: دکتر حبیب باقری، دکتر محمد فرجی، دکتر منصور انبیاء، دکتر علی غفارینژاد
این جلسه ساعت 15 روز دوشنبه در سالن کنفرانس در دانشکده شیمی برگزار خواهد شد.
چکیده :
امروزه به کارگیری روشهای معتبر و توسعه یافتهی تجزیهای در صنعت غذا جهت آنالیز و تعیین مقدار ترکیبات گوناگون یکی از نیازهای اساسی این صنعت میباشد. رسالهی حاضر شامل چهار کار تحقیقاتی در زمینهی توسعه و معتبرسازی روشهای نوین میکرواستخراج فاز مایع جهت استخراج مقادیر بسیار کم مواد زیست فعال و ترکیبات آلاینده از نمونههای مختلف مواد غذایی پرمصرف در ایران با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و کروماتوگرافی گازی-اسپکترومتری جرمی میباشد.
در دو تحقیق نخست، توسعه و معتبرسازی روش حساس و دقیق میکرواستخراج مایع-مایع پخشی همراه شده با دستگاه HPLC جهت تعیین مقدار ویتامین D3 در نمونههای غلات و همچنین مواد لبنی انجام پذیرفت. نتایج تجربی نشان داد که روش پیشنهادی جایگزین بسیار مناسب برای روشهای متداول قدیمی میباشد. همچنین این روش به عنوان یک روش مؤثر توانایی بالایی در تشخیص مقادیر بسیار کم ویتامین D3 در دو نمونهی غذایی پرمصرف در سبد خانوار مردم ایران را دارد.
در کار پژوهشی سوم، با هدف توسعه، معتبرسازی و نوآوری در روشهای میکرواستخراج مایع و همچنین بسط این روشها در صنعت غذا، برآن شدیم تا با جفت کردن دو روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی در ابعاد میکرو و استخراج الکتروغشائی از یک سو گسترهی شناسایی روشهای میکرواستخراج مایع برای آنالیتهای مختلف را افزایش داده و از سوی دیگر انتخابپذیری، حساسیت و بازیابی استخراج روش را ارتقا بخشیم. کارایی روش جدید توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی-اسپکترومتری جرمی به منظور شناسایی آمینهای بایوژن در نمونههای تن ماهی مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتورهای مؤثر بر استخراج با استفاده از طرح مرکب مرکزی بهینهسازی شدند. حد تشخیص و حد تعیین روش مذکور به ترتیب در گسترهی 1/0-03/0 نانوگرم درگرم و 36/0-09/0 نانوگرم در گرم به دست آمد.
در کار پژوهشی چهارم، برای اولین بار سیستم میکروچیپ معرفی شده در مد online به HPLC با طراحی جدید کانال با هدف توسعه و معتبرسازی این روش در صنعت غذا معرفی گردید و توانایی این روش در تشخیص مقادیر آمینهای آروماتیک هتروسیکل در نمونههای کباب کوبیده مورد بررسی قرار گرفت. کلیهی فاکتورهای مؤثر در استخراج آنالیتهای هدف در نمونهی کباب کوبیده بهینهسازی شدند. افزایش دقت، حساسیت و انتخابپذیری از مزایای روش پیشنهادی میباشد. همچنین یکی از مهمترین دستاوردهای این پژوهش کاهش چشمگیر حجم حلالهای آلی مورد استفاده در فرآیند استخراج میباشد. کارایی استخراج بالاتر از 95 درصد، فاکتور تغلیظ بالا و گسترهی تکرارپذیری 9/2 تا 6/5 درصد از مزایای روش پیشنهادی میباشد.
واژههای کلیدی: میکروچیپ، µDLLME/EME/GC-MS، طرح مرکب مرکزی، آلایندهها، زیست فعال، صنعت غذا
|