افتتاح دوره آموزشی - فرهنگی ویژه دانشجویان بینالمللی دانشگاهها در دانشگاه علم و صنعت ایران
.JPG)
دومین دوره آموزشی - فرهنگی دانشجویان بینالمللی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور، بعد از ظهر روز جمعه ۲۳ تیرماه ۱۴۰۲ در سالن اصلی مجموعه همایشهای بینالمللی امام رضا (ع) در دانشگاه علم و صنعت ایران افتتاح شد.
در این مراسم که با حضور معاون بورس و امور دانشجویان بین الملل سازمان امور دانشجویان، اعضای هیات رئیسه دانشگاه و دانشجویان غیر ایرانی دانشگاههای کشور برگزار شد، ابتدا دکتر انبیاء (رئیس دانشگاه)، با خیر مقدمگویی به دانشجویان غیر ایرانی و مهمانان جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به روند تولید علم در ایران از دیرباز تا کنون گفت: شما کشوری را برای تحصیل برگزیدید که از دیرباز به علمآموزی شهره بوده است و سابقه نظام آموزشی دانشگاهی در آن، به ۱۷۵۰ سال قبل میرسد. دانشگاه جندیشاپور در ایران که از سوی سازمان جهانی یونسکو به عنوان کهنترین دانشگاه جهان به ثبت رسیده، از کانونهای اصلی دانشورزی در جهان باستان بوده است. وی افزود: در دوران باشکوه پس از طلوع خورشید اسلام نیز دانشمندان ایرانی (ایران به معنای حوزه تمدنی و نه تنها مرزهای سیاسی و جغرافیایی کشور)، در ایجاد تمدن نوین اسلامی مانند فلسفه، کلام، نجوم، طب، ریاضیات و مهندسی پیشگام بودهاند. بعد از انقلاب اسلامی ایران، نظام علم و فناوری یک تحول گفتمانی بزرگ را تجربه کرده است که دال محور آن، پیوند علم و فناوری با هویت واقعی جامعه ایرانی به عنوان یک جامعه مسلمان و مستقل و تعالیخواه است.
.JPG)
رئیس دانشگاه با تشریح پیدایش دانشگاههای نسل اول، دوم و سوم در دهههای ۷۰، ۸۰ و ۹۰ هجری شمسی در ایران گفت: از نسل چهارم دانشگاهها به عنوان دانشگاه جامعهمحور و از نسل پنجم به عنوان دانشگاه تمدنساز نام برده میشود. وی اظهار داشت: هم اکنون دانشگاههای مهم ایران، همگی زیستبومی از بازیگران مختلف حوزه نوآوری ایران را در کنار خود جمع کردهاند و رتبه شاخص جهانی نوآوری ایران در یک دهه گذشته، از بالای ۱۰۰ به ۵۳ در دنیا و ۲ در منطقه کاهش یافته است.
.JPG)
دکتر انبیاء تصریح کرد: آنچه الگوی ایرانی توسعه علمی را منحصر به فرد میکند، آمیخته شدن آن با عناصر هویتی ملت ما و قرار گرفتن آن در خدمت منافع ملی کشور و نه صرفا تولید علم و نیروی انسانی برای کشورهای غربی است و به همین دلیل، باور «علم، منبع قدرت» که در گفتمان دینی ما مطابق حدیث شریف «العلم سلطان» وجود دارد، به شعار و گفتمان غالب رهبری معظم انقلاب اسلامی ایران تبدیل میشود.
رئیس دانشگاه با معرفی سابقه تاسیس و فعالیت دانشگاه علم و صنعت ایران و امکانات آن در بخشهای مختلف، به ارتقای مستمر جایگاه این دانشگاه در نظامهای رتبهبندی بینالمللی از جمله کسب رتبه ۲ دانشگاه در بین دانشگاههای جامع و فنی-مهندسی کشور در رتبهبندی اخیر تایمز اشاره و کسب رتبه یک کشور توسط دانشگاه علم و صنعت ایران، در زمینه اشتغال دانشآموختگان را از دیگر افتخارات این دانشگاه برشمرد.
دکتر انبیاء در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به تحولات تاریخی جهان و منطقه در هندسه قدرت جهانی، تصریح کرد: انتقال قدرت جهانی از غرب به شرق و توجه مردم دنیا به معنویت، دیگر نه فقط ایده ما بلکه تحلیل نهادهای معتبر جهانی است. وی افزود: برای جمهوری اسلامی ایران، پیوندهای محکم با کشورهای منطقه بسیار مهم است و شما نمود آن را در مراودات فشرده دولتها در این روزها میبینید. همه میدانیم پیوندهای انسانی و فرهنگی که در دانشگاهها و در فرایندهای علمی ایجاد میشود، درونمایه و رکن اصلی سایر پیوندهای اعتقادی و سیاسی است. حوزه تمدنی ایران از دیرباز گذرگاه تمدن منطقه بوده است و امروز نیز باید با تبادلات علمی گسترده، کشورهای اسلامی بتوانند قدرت منطقهای خود را تحکیم و گامهای استواری به سمت مرجعیت علمی جهان اسلام بردارند چه اینکه ما باور داریم حقیقت علم را که در قرآن و سنت ما نهادینه است، در اختیار داریم.
رئیس دانشگاه خطاب به دانشجویان غیر ایرانی حاضر در جلسه گفت: قطعا تجربه حضور شما در ایران اسلامی در کنار آموزش علوم روز و برقراری پیوندهای انسانی با جوانان پرشور ایرانی که در باورها و فرهنگها اشتراکات فراوانی با شما دارند، فرصت ویژهای را برای آشنایی نزدیک با الگوی ایرانی توسعه علمی و فناوری فراهم خواهد کرد و این همان اثرگذاری دانشگاهها در ساخت شخصیت اجتماعی دانشجویان مهمانی است که قصد دارند با دست پر و فکر آماده برای توسعه کشور خود، به میهنشان بازگردند.
دکتر انبیاء با تذکر این مطلب که دنیای غرب، سالها ما را به یک مدل توسعه صرفا مادی و دنیایی و لاجرم محدود به منافع سرمایهداران مشغول کرده است، گفت: امروز باید همه ما کشورهای منطقه و مسلمان تلاش مشترکی برای ساخت الگوی تربیت سرمایه انسانی متخصص و در عین حال پایبند به هویت و ارزشهای فرهنگی خود خلق کنیم تا ما را از الگوپذیری از کشورهای غربی، به مرحله کنشگری فعال و اثرگذاری بر معادلات جهانی ارتقا دهد.
رئیس دانشگاه در خاتمه ضمن ابراز خوشحالی از میزبانی دانشجویان بینالمللی دانشگاهها از سوی دانشگاه علم و صنعت ایران و تشکر از حضور گرم دانشجویان خارجی و مهمانان، از دکتر معینی (معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه)، دکتر سعیدی (معاون دانشجویی دانشگاه) و دکتر جلالی (دبیر اجرایی ستاد برگزاری دوره آموزشی - فرهنگی دانشجویان بینالمللی)، برای کمک در اجرای این دوره، تشکر و قدردانی کرد.
.JPG)
در ادامه مراسم، حجتالاسلام والمسلمین شریف اصفهانی (مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علم و صنعت ایران)، در سخنانی با اشاره به اینکه در طول زمان فجایعی به دست قارونیان و فرعونیان هر عصر علیه مستضعفان صورت گرفته و میگیرد، گفت: قران میفرماید من و شما به عنوان انسانهای مستضعف و ضجرکشیده، وظیفه داریم تمدنی را ایجاد کنیم که این تمدن با قدرت اسلحه، اتفاق نمیافتد بلکه علم است که قدرت ایجاد میکند.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه در ادامه تصریح کرد: ما وظیفه داریم از طریق علم و علمآموزی، فرهنگ درست را مهیا کنیم و با این نخ تسبیح، گرد هم آییم تا بتوانیم مستضعفین عالم را یاری کنیم و از آنجا که قران میفرماید سرانجام، عالم در اختیار مستضعفان خواهد بود، هر زمان که ما آماده برای تحویل گرفتن این حکومت باشیم این اتفاق رخ خواهد داد و این باور و ایمان ماست.
.JPG)
سخنران بعدی مراسم افتتاحیه، دکتر سلمانپور (معاون بورس و امور دانشجویان بین الملل سازمان امور دانشجویان) بود که با تقدیر از دانشگاه علم و صنعت ایران برای میزبانی این برنامه، به این موضوع پرداخت که چرا دانشجویان و نخبگان جهان اسلام باید به علم و فناوری و بصیرت و دانش فرهنگی مجهز شوند و همگرایی و همیابی داشته باشند. وی گفت: همانگونه که پیامبر اسلام مبعوث نشد که اسلام در مکه بماند و ضرورت عقلانی این بعثت به امر پروردگار و خواست فطرت، برای کل عالمین بود، به اعتقاد ما مسلمانان ظهور مهدی موعود (عج) در مکه نیز در مکه محبوس نخواهد ماند و عدلگستریاش فراگیر و بینالمللی خواهد شد که این پیام را به ما میدهد که هر مسلمان با حفظ هویت سرزمینی و فرهنگ و زبان خود، باید بینالمللی و به تمام انسانها در کره زمین فکر کند.
معاون بورس و امور دانشجویان بینالملل سازمان امور دانشجویان با اشاره به اینکه هدف بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، از ابتدا بینالمللی بوده است، افزود: قران میفرماید «کَلِمَهُ اللَّهِ هِیَ الْعُلْیَا». خدا بر همه حق حکومت دارد و هر کس بگوید ظلمستیز است، اولین قدم این است که به دنبال حق خدا برود.
دکتر سلمانپور با بیان این مطلب که تمدنی نوینی در جهان در حال شکلگیری است و با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که «مبارزه امروز در دنیا، مبارزه تمدنی است»، گفت: در تمدن در حال پیدایش، انسان عزیز است و علم، پیونددهنده دنیا و معنویت مردم است. امروز فطرت انسانها با این تمدن درگیر شده و آخرالامر، فطرتها پیروز میدان هستند. وی تصریح کرد: من تردید ندارم شما دانشجویان، عناصر تمدن جدید هستید و سهم مسلمین در تمدن جدید، به تلاش تکتک ما بستگی دارد.
.JPG)
پخش کلیپ و حضور در مقبره شهدای گمنام از دیگر بخشهای مراسم افتتاحیه بود.
گفتنی است در دومین دوره آموزشی - فرهنگی دانشجویان بینالمللی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور که با هدف توانمندسازی دانشجویان بینالمللی از ۲۳ تا ۲۷ تیرماه به میزبانی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار میشود، ۶۰۰ دانشجوی غیر ایرانی از ۴۰ دانشگاه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ۱۶ ملیت مختلف شرکت دارند که در برنامههای متنوع فرهنگی، اجتماعی و ورزشی، کارگاههای آموزشی، بازدید از مراکز علمی و فرهنگی و... شرکت خواهند داشت.
|