مهندس مهدی حبیب پور دانشجوی دوره دکتری این دانشکده گرایش راه و ترابری، ۳ آذرماه سال ۹۹ از رساله خود تحت عنوان «ساختار شیمیایی و تحلیل فیزیکی-عملکردی دمای بالا و پایین قیر بازیافتی از تراشههای آسفالتی» بهصورت مجازی با راهنمایی دکتر علی منصورخاکی دفاع نمود.
چکیده این رساله به شرح زیر میباشد:
تراشه بازیافتی از تراش رویههای آسفالتی، بخش اعظمی از مصالح دورریز را تشکیل داده و در اغلب موارد در فرایند بازیافت مخلوطهای بتن آسفالتی استفاده میگردد. تعیین درصد قیر بازیافتی و همچنین نوع و درصد افزودنی و توجیه اقتصادی آن یکی از مهمترین مسائل بازیافت گرم و تهیه مخلوط آسفالتی جدید میباشد. تغییر ساختار شیمیایی و مشخصات فیزیکی قیر فرسوده موجود در تراشه آسفالتی در طول زمان باعث شده تا برای استفاده مجدد این مصالح در مخلوطهای آسفالتی جدید، اصلاحاتی بر روی قیر فرسوده شامل استفاده از ترکیبات قیرهای تازه، مواد جوانساز و غیره صورت گیرد.
در این رساله، قیر فرسوده از تراشه آسفالتی استخراج میشود، ساختارشیمیایی و مشخصات فیزیکی آن بررسی و با قیر پایهای که در هنگام ساخت اولیه تراشه آسفالتی استفاده شده مقایسه میگردد. سپس با یک قیرنرمتر(۸۵/۱۰۰)، جوانساز نفتی و پلیمر پلی بوتادین رابر با درصدهای ۵۰/۵۰، ۳۰/۷۰، ۲۵/۷۵ و ۱۵/۸۵ ترکیب میگردد. آزمایشهای کرماتوگرافی(سارا)، طیف سنجی مادون قرمز فوریه و میکروسکوپ نیروی روبشی برای تحلیل شیمیایی آن انجام میشود. سپس تحت آزمایشهای رئولوژیکی همچون رئومتر تیر برشی، تنش و کرنش در چند سطح و رئومتر تیر خمشی قرار میگیرد. در پایان نیز برای بررسی رفتار مخلوط آسفالتی در دمای بالا و پایین از آزمایشهای شیارشدگی و تیر سه نقطهای استفاده میشود.
نتایج حاکی از آنست که آسفالتن اساسی ترین جزء اثرگذار بر رفتار رئولوژیکی قیر است . در اختلاط با ۵۰ درصد تراشه، عملکرد قیر نرمتر در مقایسه با جوانسازنفتی (رپ اویل) بهتر بوده است. برای قیر اصلاح شده با جوانساز (حاوی ۱۰۰ درصد تراشه) عملکردی شبیه قیر پایه بدست آمد. پلیمر پلی بوتادین رابر، علیرغم داشتن نقطه شیشهای شدن بسیار پایین(۹۶-) نتوانسته عملکرد دمای پایین را احیا نماید. در این تحقیق، خصوصیات شیارشدگی مخلوط آسفالتی (عمق شیار) دارای ارتباط مستقیم ریاضی با پارامترهای آزمون خزش و بازگشت در چند سطح تنش (نرمی بازگشت ناپذیر و درصد بازگشت کرنش) است. بعلاوه، خصوصیات ترک خوردگی دمای پایین مخلوط آسفالتی (مقدار انرژی شکست در آزمایش خمش سه نقطهای) با درصد تراشه دارای رابطه رگرسیونی قوی بوده اما رابطه ریاضی قوی با پارامترهای آزمون تیرچه خمشی نمونههای قیری مشاهده نشد. رایانامه جهت ارتباط با دانشجوی فوق: ma_habibpourcivileng.iust.ac.ir