بیانیه بسیج اساتید پیرامون جلسه گفتگوی انتقادی در مورد فعالیتهای شرکت هیرمند در دانشگاه
با عنایت به مطالبه اساتید دانشگاه در هفتههای گذشته برای ایجاد فضایی شفاف و عاری از ابهام در مورد فعالیتهای شرکت سرمایهگذاری بین المللی هیرمند در دانشگاه، بسیج اساتید اقدام به پیگیریهای مختلف و همچنین برگزاری جلسهای عمومی به منظور طرح ابهامات توسط دانشگاهیان و بیان پاسخها و استدلالات مرتبط توسط مسئولین محترم شرکت هیرمند، صندوق سرمایهگذاری و مسئولین دانشگاه نمود. در این جلسه منتقدین، مسئولین شرکت هیرمند، مسئولین دانشگاه و مستمعین، در فضایی آزادانه، شفاف و عاری از تنش نظرات خود را بیان کردند که مشروح مطالب بیان شده در قالب نشریه بسیج اساتید (نبأ) منتشر و در اختیار دانشگاهیان قرار گرفت. همچنین در پایان جلسه مذکور بسیج اساتید اقدام به نظرسنجی در مورد محتوای مطالب بیان شده از حضار جلسه کرد که نتایج بیانگر عدم اقناع ۷۰ درصد از اساتید حاضر در جلسه از توضیحات مسئولین محترم بود. بسیج اساتید دانشگاه در راستای پیگیری مطالبات اساتید، ابهامزدایی و ایجاد شفافیت پیشنهادات چهارگانهای در قالب یک نامه رسمی به مسئولین دانشگاه به عنوان جمعبندی جلسه مذکور طی روزهای گذشته منعکس کرد. به منظور اطلاعرسانی در مورد پیگیریهای مذکور این پیشنهادات در ادامه به اطلاع دانشگاهیان محترم میرسد.
۱- با توجه به بیان برخی ابهامات شکلی و قانونی در مورد نحوه تأسیس، افزایش سرمایه، نحوه ارزشگذاری نمانام (برند) دانشگاه، فعالیتهای اقتصادی و غیر اقتصادی شرکت هیرمند و صندوق سرمایهگذاری دانشگاه و تعارض منافع احتمالی افراد و مدیران دخیل در تحولات، پیشنهاد گردید یک حسابرس ویژه مستقل به انتخاب اساتید دانشگاه جهت حسابرسی دو شرکت مذکور انتخاب شده و گزارش حسابرسی را به اطلاع عموم اساتید جهت روشن شدن موضوعات برساند. لازم به ذکر است که این پیشنهاد در جلسه بین مسئولین شرکت هیرمند و اساتید مورد موافقت سهامدار عمده شرکت هیرمند قرار گرفته و ایشان از این پیشنهاد استقبال کردند. بیشک انتشار گزارش مذکور به همراه مدارکی که از طرف منتقدین محترم درخواست شد، گامی مهم در راستای ایجاد شفافیت و رفع ابهامات خواهد بود.
۲- استفاده از ظرفیت شرکت هیرمند در فضای نوآوری و فناوری دانشگاه مستلزم بازنگری در حاکمیت شرکتی این مجموعه است. در حال حاضر ۶۰ درصد از سهام این شرکت متعلق به یک عضو محترم هیأت علمی میباشد که عملا این امکان را فراهم میاورد که عموم تصمیمات در حوزه سرمایهگذاری این شرکت منحصراً توسط یک نفر صورت پذیرد. این ساختار حاکمیتی امکان بهرهگیری از ظرفیتهای تجاری دانشگاه توسط سهامداران معدود و خاص را پیش میآورد. همچنین برنامه عرضه سهام شرکت نیز با شرائط بیان شده (سقف ۲۰ میلیون برای هر عضو هیأت علمی) همچنان تسلط یک سهامدار بر شرکت را تغییر نمیدهد. لذا گسترش این ساختار در حوزه فناوری و نوآوری دانشگاه که با افزایش نقشآفرینی شرکت مذکور در دانشگاه بیشتر نمایان شده است، غیر منصفانه میباشد. در این خصوص پیشنهاد میگردد ساختار فناوری و نوآوری دانشگاه با حضور اساتید صاحب نظر جهت ایجاد فرصتهای برابر و عادلانه مورد بازطراحی قرار گیرد. موکدا متذکر میشویم که به علت ضعف در ساختار حاکمیتی شرکت با نگاه منافع دانشگاه و دانشگاهیان، هیچ تضمین و مکانیزمی برای همسویی فعالیتهای این شرکت با اهداف نوآورانه و فناورانه دانشگاه وجود ندارد. این مشکل در ساختار حاکمیتی صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر دانشگاه نیز با توجه به وابستگی سهام آن به شرکت هیرمند مشهود میباشد. مالکیت ۵۲ درصد سهام این صندوق مهم توسط شرکت هیرمند عملاً قدرت تصمیمگیری در مورد ارزیابی و انتخاب طرحهای نوآورانه و تجاری را به شرکت هیرمند واگذار مینماید. این امر با اهداف چشماندازی دانشگاه در راستای استفاده از ظرفیت عموم دانشگاهیان در حوزه تجاریسازی فناوری و نوآوری همخوانی ندارد.
۳- قبل و بعد از جلسه گفتگوی انتقادی مذکور، تعدادی از اساتید و کارمندان با ارائه مطالبی در زمینه عدم تسویه کامل مطالباتشان از تعاونی دانشگاه که در مقطعی توسط بانک مرکزی یک نهاد غیرقانونی اعلام شد، از بسیج اساتید درخواست پیگیری موضوع را داشتند. در این خصوص نیز پیشنهاد میگردد مدیریت دانشگاه نسبت به فراخوان جمعآوری شکایات، بررسی ادعاهای مطرح شده و در صورت لزوم احقاق حقوق افراد اقدام کرده و نتیجه بررسی را به اطلاع عموم دانشگاهیان برساند.
۴- از آنجا که عرضه سهام شرکت هیرمند در بازار بورس قبل از بررسی و رفع ابهامات فوقالذکر به جد شائبه استفاده یکطرفه از نمانام دانشگاه به نفع سهامداران عمده شرکت را ایجاد میکند، از مسئولین محترم دانشگاه درخواست شده است با استفاده از ظرفیت قانونی و حق مالکیت خود نسبت به تعویق این موضوع تا بررسی و اصلاح موارد فوقالذکر اقدام نمایند.
با عنایت به موارد ذکر شده و ضرورت انکارناپذیر استفاده از ظرفیت مجموعههای اقتصادی در فضای نوآوری و کارآفرینی دانشگاه، تأکید میشود ایجاد ساختار منطقی و شفاف که متضمن منافع دانشگاه و حرکتهای دانش بنیان دانشگاهی باشد ضرورتی است که بایست توسط عموم دانشگاهیان و مسئولین محترم مورد توجه و پیگیری قرار گیرد. بر این اساس، بسیج اساتید ضمن حمایت از تحرک و پویایی دانشگاه در راستای نیل به اهداف حوزه علم و فناوری در گام دوم انقلاب اسلامی، آمادگی خود را برای دریافت طرحهای پیشنهادی اساتید به منظور ایجاد ساختاری کارآمد برای زیست بوم نوآوری-فناوری دانشگاه و همکاری با ارکان قانونی دانشگاه جهت تحقق آنها اعلام میدارد.
و منا... التوفیق
بسیج اساتید دانشگاه علموصنعت ایران - تیرماه۹۹ |