 |
آقای علی راستی جهرمی دانشجوی دکتری جناب آقای دکتر منتظری، روز سه شنبه 98/04/25 از رساله دکتری خود تحت عنوان "طراحی و پیاده سازی کنترل پیش بین مدل برای کنترل موتور توربوفن و مقایسه با الگوریتم min-max" دفاع خواهد کرد. این جلسه ساعت 17 روز سه شنبه در آمفی تاتر دانشکده مهندسی مکانیک برگزار خواهد شد.
|
چکیده:
سیستم کنترل موتورهای توربوفن از جمله مهمترین فناوریهای پیشرفته و کلیدی میباشد.سیستمهای کنترل موتور استاندارد برای دهههای متمادی است که بدون تغییرات مفهومی خاصی استفاده میشوند و تا کنون نیز جوابگوی مسائل و نیازمندیهای موتورهای توربوفن بودهاند. اما به طور همزمان، تکنیکهای کنترلی جدید و پیشرفته، که بسیاری از آنها دارای کاربردهای صنعتی نیز میباشند،به منظور دستیابی به اهداف موتورهای آینده در حال توسعه هستند. از جمله این تکنیکهای کنترلی جدید که در سالهای اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته، کنترل پیشبین مدل است. از آنجا که این کنترلر میتواند تمام قیود عملکردی و ساختاری موتور را طی یک فرآیند بهینهسازی در نظر بگیرد و سیگنال کنترلی بهینه را تولید نماید، به عنوان راهکار کنترل موتور بسیار مناسب میباشد. اما تا کنون تحقیقات اندکی بر روی این روش کنترلی انجام شده و عملکرد آن به درستی با الگوریتم کنترلی min-max که بطور سنتی در موتورهای توربوفن استفاده میشود، مقایسه نشده است.
در این رساله کنترل پیشبین مدل به عنوان یک کنترلر مدرندر جهت بکارگیری در سیستم کنترل موتور توربوفن طراحی، پیادهسازی و تست شده و عملکرد آن با الگوریتم کنترلی min-max مقایسه شده است. بدین منظور، ابتدا مدلسازی ترمودینامیکی حالت پایای موتور توربوفن جهت تحلیل عملکرد و مدلسازی دینامیکی آن جهت طراحی کنترلر انجام شده است. سپس، مدل ترمودینامیکی با روشهای خطیسازی مختلف و در نقاط عملکردی متعدد خطیسازی شده است. سپس کنترل پیشبین مدل چندمتغیره و الگوریتم کنترلی min-max، با در نظر گرفتن دو ورودی نرخ جریان سوخت و مقدار بلید و تمامی قیود لازم برای عملکرد ایمن موتور توربوفن، برای این نقاط کاری طراحی شده است. از آنجا که MPC یک الگوریتم کنترلی مدلپایه میباشد و دقت مدل خطی در آن بسیار حائز اهمیت است، یکی از مشکلاتی که در کنترلهای پیشبین طراحی شده برای موتور تا کنون وجود داشت، مسئله عدم تطابق بین مدل خطی و پلنت (مدل ترمودینامیکی غیرخطی) بود. در تحقیقات انجام گرفته تا کنون، برای رفع این مشکل، قیود سیستم را به طور محافظهکارانه تعیین میکردند. در این رساله، با استفاده از روش اصلاح فیدبک سعی شده است تا مشکل عدم تطابق بین مدل خطی و پلنت تعدیل شود. بهرههای رگولاتورهای خطی الگوریتم min-max نیز با بکارگیری روش بهینهسازی الگوریتم ژنتیک محاسبه شدهاند، تا نرخ سوخت بهینه به دست آید و مقایسه صحیحی با الگوریتم MPC، که سیگنال کنترلی بهینه را تولید میکند، انجام گیرد. علاوه بر طراحی و شبیهسازی، این دو کنترلر باید از دیدگاه بار محاسباتی و پیادهسازی بر روی سختافزار نیز با یکدیگر مقایسه شوند. بدین منظور، سختافزار مناسب برای پیادهسازی آنها انتخاب و پیادهسازی هر دو کنترلر انجام شده است. یکی از بهترین روشهای متداول برای اطمینان از صحت پیادهسازی و عملکرد کنترلر انجام تست سختافزار در حلقه میباشد. بدین منظور، بستر تستی مهیا شده و شبیهسازی سختافزار در حلقه با بکارگیری هر دو الگوریتم MPC و min-max، برای اولین بار، انجام شده است. در انتها عملکرد این دو کنترلر از زوایای مختلف شامل شبیهسازی کامپیوتری، پیادهسازی و شبیهسازی سختافزار در حلقه مقایسه، تحلیل و ارزیابی شده است. نتایج این تحلیل نشان میدهد که کنترل پیشبین مدل به طور قابل توجهی سرعت پاسخ موتور را افزایش داده ضمن اینکه قیود عملکردی و ساختاری که برای اطمینان از عملکرد ایمن موتور لازم است را نیز رعایت میکند. به علاوه، نشان داده شده است که بکارگیری روش اصلاح فیدبک توانسته است مشکل عدم تطابق بین مدل و پلنت را مرتفع نماید. اما از طرف دیگر، سرعت محاسبات در روش MPC، به علت وجود فرآیند بهینهسازی در ساختار آن، کندتر از الگوریتم min-max است که نیازمند تحقیق روی الگوریتم و فرآیند پیادهسازی آن است.
واژههای کلیدی: موتور توربوفن، مدلسازی ترمودینامیکی، خطیسازی، کنترل پیشبین مدل، الگوریتم Min-Max، پیادهسازی و تست سخت افزار در حلقه
|