اخبار ورودی های جدید سال 98::
آرشیو ماهنامه خبری وزارت علوم::

آرشیو خبرنامه الکترونیک دانشگاه

آرشیو خبرنامه آموزش عالی

خبرنامه شماره6

:: تولید نسل چهارم سلول‌های خورشیدی در دانشگاه علم و صنعت ایران ::
 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۴/۶/۲۸ |

تولید نسل چهارم سلول‌های خورشیدی در دانشگاه علم و صنعت ایران

پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت ایران با همکاری انسیتو بیو فیزیک-بیوشیمی دانشگاه تهران با الهام گرفتن از فرآیند فتوسنتز گیاهان و استفاده از پروتئین‌ موجود در گیاه اسفناج سلول‌های خورشیدی بیوهیبریدی را در کشور تولید کردند، که به اعتقاد آنها به نسل چهارم سلول های خورشیدی تعلق دارد.

یکی از انواع سلول‌های خورشیدی نسل سوم که با استفاده از مواد آلی ساخته می‌شوند و به سلول‌های خورشیدی آلی موسوم هستند، هنوز از آزمایشگاه‌های تحقیقاتی پیشرفته جهان خارج نشده‌‌اند. با این وجود به نظر می‌رسد نسل چهارم سلول‌های خورشیدی که در ساخت آنها از سلول‌های پروتئینی استفاده شده به دنیای علم معرفی شده است.

پژوهشگران آزمایشگاه لایه نازک دانشکده فیزیک دانشگاه علم و صنعت ایران اعلام کردند، که با همکاری پژوهشگران انسیتو بیو فیزیک- بیو شیمی دانشگاه تهران، برای ساخت سلول خورشیدی جدید از پروتئین موجود در گیاه اسفناج موسوم به فتوسیستم ۱ به همراه مواد آلی استفاده کرده‌اند این در حالی است که آخرین فعالیت‌های دانشمندان جهان در زمینه ی ساخت سلول های آلی، عمدتاً بر پایه پلیمرهای آلی بوده است. دکتر رسول اژئیان می‌گوید:« به نظر من نسل چهارم سلول‌های خورشیدی متولد شده است.»

سلول خورشیدی با طعم اسفناج

فتوسنتز یک عمل حیاتی در گیاه است که در بخشی از آن پروتئینی به نام فتوسیستم۱ به همراه پروتئین فتوسیستم۲ با جذب نور خورشید موجب برانگیختگی تولید و انتقال الکترون‌ها در گیاه می‌شوند. خانم مهندس طلیعه سادات غیاثی، مجری پروژه می‌گوید:« بخشی از فتوسنتز در واقع همان چیزی است که ما به دنبال آن هستیم تا در سلول‌های خورشیدی اتفاق بیفتد پس به این فکر افتادیم که این بخش را از گیاه جدا کرده و از آن استفاده کنیم.» در این پروژه از پروتئین موجود در گیاه اسفناج استفاده شده که کار استخراج آن در آزمایشگاه نئوارگانیک انستیتو بیوفیزیک- بیوشیمی دانشگاه تهران و با همکاری دکتر غلامحسین ریاضی، سرپرست این آزمایشگاه صورت گرفته است. البته استفاده از پروتئین در خارج از برگ گیاه بدون چالش نیست. چنانکه مهندس غیاثی می‌گوید:« اگرچه بازده نهائی آن زیاد نیست ، اما فرآیند جذب نور، برانگیختگی ، تولید و انتقال حامل های بار (الکترون) در داخل گیاه، راندمان بسیار بالایی دارد و همین امر، پروتئین را برای ما ارزشمند می‌کند تا آن را در سلول خورشیدی استفاده کنیم اما پروتئین در خارج از گیاه بسیار ناپایدار است و از بین می‌رود که این یک چالش جدی بر سر راه پروژه محسوب می‌گردد.» با وجود چالش‌های موجود راندمان بالای فتوسنتز در طبیعت دانشمندان را به این باور رسانده که قابلیت ساخت سلول‌های خورشیدی بسیار پربازده در آینده وجود خواهد داشت به گونه‌ای که دکتر ریاضی در این باره می‌گوید:« سلول‌های خورشیدی ساخته شده با پروتئین نیز ظرفیت این را خواهند داشت که با بازدهی بسیار بالاتر از سلولهای خورشیدی دیگر کار کنند.»‌

سلول‌های خورشیدی ارگانیک که به تازگی از محبوبیت بالایی در میان دانشمندان برخوردار شده‌اند نیز از مشکلات دیگری رنج می‌برند و هنوز نتوانسته‌اند در بازدهی، به خوبی سلول‌های خورشیدی قدیمی سیلیکونی عمل کنند. با این وجود، هزینه پایین مواد اولیه و عدم آلودگی فرآیند تولید این مواد و همچنین قابلیت تولید سلول به روش چاپ کردن، انعطاف پذیری سلول و سهولت استفاده از آن موجب شده تا فعالیت‌های تحقیقاتی بسیاری در دنیا برای توسعه این سلول‌های خورشیدی انجام پذیرد. بنا به گفته دکتر اژئیان، هر چند اولین نمونه‌های ساخته شده سلول‌های خورشیدی پروتئینی از ارگانیک‌ها بازدهی پایینتری دارند اما علاوه بر انعطاف پذیری و عدم آلودگی در تولید مواد اولیه، پسماندهای آنها نیز به سرعت در طبیعت جذب شده و باز هم به کاهش آلودگی زیست محیطی کمک می‌کنند. چنین قابلیت‌هایی باعث شده تا این استاد دانشگاه اظهار کند:« آینده در اختیار سلول‌های خورشیدی ارگانیک و پروتئینی خواهد بود.»

دانشمندان ایرانی، پیشگامان جهان در علم جدید

دانشمندان دانشگاه های تهران و علم و صنعت خبر ساخت سلول خورشیدی بیوهیبریدی را در حالی اعلام کرده‌اند که با فاصله کوتاهی پیش از آن دانشمندان هلندی نتایج کاری مشابه را در مجله ادونز ماتریال( Advance material ) منتشر کرده بودند. این نتایج نشان می‌داد آنها برای اولین بار در جهان موفق به ساخت سلول خورشیدی حالت جامد با پروتئین استخراج شده از نوعی باکتری (سیانو باکتری) شده‌اند که بازدهی پایینی داشته است. با این وجود نتایج تیم تحقیقاتی ایرانی نیز حاکی از موفقیت محقیقین ما در زمینه ی ساخت این نوع از سلول ها بوده است. آزمایش‌های انجام شده نشان داده است که بازده سلول خورشیدی پروتئینی ساخته شده در دانشگاه علم و صنعت قابل مقایسه و در رقابت با این نوع از سلول های ساخته شده در سطح دانشگاه های مطرح جهان است.

دفعات مشاهده: 3671 بار   |   دفعات چاپ: 773 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 49 queries by YEKTAWEB 4054